Регистрация

Какво представлява черната сол и защо е полезна?

19 Feb 2021   /   nina123   /   Видяна: 1836
Какво представлява черната сол и защо е полезна?

Ползи от консумацията на черна сол и как се разпознава истинската черна сол?

 

Все повече се говори за солта като един от основните виновници за затлъстяването на хората и за високата смъртност от сърдечно-съдови проблеми при модерните общества. Не е тайна, че днес само един от всеки 10 човека в Европа приема адекватни количества сол. Въпреки че универсалната подправка, носеща вкус на всяко основно или салата, в миналото е била ценена наравно със златото, днес човечеството е допуснало прекомерното ѝ навлизане в ежедневието с риск за здравето и живота. Този факт не е тайна, затова на щандовете в хранителните вериги вече се продават алтернативни соли, които поне да минимизират вредните последствия от консумацията на рафинирания натриев хлорид (обикновената готварска сол). Сред най-екстравагантните по вид, състав, а определено и на вкус е черната сол. Но това далеч не означава, че трябва да се избягва заради визията и неапетитното си излъчване.

 

Какво представлява черната сол? Наричана още Кала Намак, това е сол, образувана в подножието на Хималайската планинска верига след подводни вулканични изригвания. Ето защо в нея се съдържат едновременно минералите, типични за морската сол, както и сяра и микроелементи, традиционни за състава на вулканичните скали. Солта се е образувала след изсъхване на морската вода, покриваща втвърдената магма, а симбиозата на изграждащите кристалите ѝ вещества под микроскоп е доста по-хармонична от тази при обикновената трапезна сол. Оригиналната черна сол е много по-богата на калций, магнезий, хлор, йод, желязо, мед, цинк, фосфор, манган и сяра от белите еквиваленти.

 

Лечебни свойства на черната сол. Качествата на Кала Намак са първоначално описани в аюрведичната медицина, като кристалите се използват както за поглъщане, така и за външно лечение. Днес именно полезните свойства на продукта са го превърнали в комерсиална стока, на която залагат едновременно фармацевтичната, хранителната и козметичната индустрия. Черната сол има лек слабителен и силен детоксикиращ ефект, затова се влага в медикаменти за отслабване. Мощните ѝ дезинфекциращи качества я правят както уникална храна, така и прекрасно мазило за заздравяване на рани, борба с кожни паразити, вируси и раздразнения. В стомаха тя действа почистващо и за разлика от бялата сол, която дразни лигавицата, черната я почиства и лекува възпаленията. На ниво кръвоносна система тя понижава кръвното налягане, прочиства шлаки от стените на артерии, вени и капиляри, прави по-еластични и здрави стените на кръвоносните съдове. За клетките е благотворен антиоксидант, който зарежда тялото с редица жизненоважни минерали. Подобрява издръжливостта на сухожилията, заздравява костите и упорно-двигателния апарат, действа благоприятно на зрението и избистря мозъчната функция. Скоро проведени проучвания я нареждат и сред профилактичните медикаменти при злокачествена туморна обремененост.

 

Черната сол като подправка. Според легендата вкусът ѝ е първоначално оценен от Буцефал, прочутият кон на Александър Македонски, който с наслада започнал да ближе черните камъни с аромат на сяра в хималайско подножие. Войската опитала от кристализираната маса, след което отчупила и събрала от кристалите. Подправено ястие с черна сол придобива по-изискан вкус, тъй като усещането е за повече нюанси на соленост. Съдържащата се естествена сяра в продукта обяснява типичния и неприятен за мнозина аромат, но той не се натрапва в ястията и може да бъде уловен само от чувствителен нюх при добавяне в храна. За сметка на това е доста по-силен, ако носът влезе директно в пакетчето сол. Препоръчва се като заместител на бялата сол при хора с високо кръвно налягане, диабет, стомашни раздразнения, язва, хронична констипация, нервни проблеми и безсъние. Разбира се, както всяка сол и Кала Намак трябва да се консумира умерено - около 3-5 грама дневно за здрав организъм, лишен от приема на друга добавена към ястията сол.

 

Коя черна сол е истинска? След навлизането на черната сол като комерсиален продукт в широката хранителна верига, се появяват и имитации. Реалната цена на Кала Намак в България е около 4-5 лв. за 250 грама в екологично чист вариант. Възможно е да бъде намерена истинска черна сол на половин цена за същото количество, но без да разполага със сертификат „био“. Това не е проблем, защото стоката е чиста по същество. Ала трябва много да се внимава с имитиращите продукти като оцветена бяла сол с цел вдигане на пазарната стойност или заблуда между кафява и черна сол. Кафявата сол представлява запечена бяла сол с овесено брашно до силно потъмняване. Нейните хранителни ценности не могат да се мерят с тези на черната и двете стоки по природа са коренно различни. Сходният цвят води до заблуда. Особено предвид факта, че черната сол има множество нюанси и цветът ѝ зависи от партидата. Може да варира от боровинковолилав, през тъмнокафяв, сивкакв до тъмно черен. Цветът ѝ по никакъв начин не е показател за качеството. Ето защо, ако сте решили да внесете полезната сол у дома си, четете внимателно етикета на продукта - трябва да е описан като хималайска черна нерафинирана сол с единствена позволена добавка на калиев йодид. В този случай си заслужава цената.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Солта където не я очакваме

Полезни храни с високо съдържание на сол.   виж още »

Лютите храни ни карат да ядем по-малко солено

Пикантността на ястията подсила усещането за соленост на храните. виж още »

Солта атакува сърцето в жегите

Всяка година над 1,5 млн. души умират косвено заради злоупотреба с натриев хлорид. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта