Регистрация

Полезни храни, които обаче съдържат доста сол

21 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 1777
Полезни храни, които обаче съдържат доста сол

Производителите често пренасищат уж полезните храни с много соли, за да удължат срока на годност или да използват подправката като естествен консервант. Ето с какво трябва да внимава човек:

 

Солта е подправка, която прави ястията вкусни. Но зад радостта на небцето и езика се крие тънкост в определянето на нейното полезно количество за деня. Ако организмът ви страда от дефицит на сол, може да се появяват проблеми с протичането на нервните импулси в тялото и като цяло неправилно протичане на електролитните процеси. Ако пък прекалявате с подправката, може да задържите прекомерно количество вода, да се повиши кръвното налягане, рискът от диабет и да се ускорят процесите по образуването на непривлекателен целулит при дамите. Затова всичко трябва да е умерено.

 

Средното количество сол на ден за възрастен човек е 5 грама или 1 ч.л. Но това е много относително. Хората, отдадени на актива спортна дейност изхвърлят доста сол от себе си. Сауната и честото потене въобще чистят солите от тялото. Обратно – заседналият начин на живот оставя по-големи количества соли в тялото. Затова трябва да се внимава.

 

Някои храни съдържат повече сол от очакваното, затова е добре да четете внимателно опаковките. Сайтът az-jenata посочва какво да се има предвид, ако човек все пак се стреми да се храни здравословно и пресмята погълнатите за деня соли. Най-добре се осведомете за тях от етикета, но имайте на ум също:

 

Овесените ядки се сушат със сол. Освен вредната сяра при обработката на този тип храни, солта също се използва като естествен продукти, издърпващ водата при дехидратиране. Затова любимата ви зърнена закуска може да се окаже „соленичка“ за здравето.

 

Високопротеиновата шунка е пълна със сол. Дори и месото за любимия протеинов колбас да е чисто откъм мазнини и да не е продукт на механично отделяне, това не го прави чак толкова полезно, колкото твърдят производителите. Солта в него достига до 10 на 100. Така с едно хранене поглъщате двойно повече сол от дневната доза.

 

Протеиновите барчета и фитнес храните също са солени. Често в тях, освен за сушенето на плодове и ядки, се добавят и соли, които да компенсират загубата при тренировка. Ако сте се потили обилно, тези продукти няма да ви пресолят, но не се препоръчват за хора, които просто ги смятат за по-полезни, но не ходят на фитнес или не тичат в парка.

 

Купувайте си безсолна извара. Млечните продукти като сирена и кашкавали са много солени и с тях трябва да се внимава. Като техен заместител много привърженици на здравословното хранене избират изварата. Но ако си я купите овкусена от магазина, разчитайте че солта е около 10 грама на всеки 100 г продукт. И отново надхвърляте двойно дневната си дажба.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Солта където не я очакваме

Полезни храни с високо съдържание на сол.   виж още »

Признаци за прекаляване със сол

Пет признака, че ядете твърде много сол.   виж още »

Черният пипер намалява приема на сол

Черният пипер е силно противовъзпалително и противораково средство, което удължава живота и се грижи за здравето.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта