Регистрация

Сол – вредна подправка и полезен овкусител на ястия

08 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 4025
Сол – вредна подправка и полезен овкусител на ястия

Прекаляването с количеството на натриевия хлорид води до високо кръвно, поява на целулит, отоци на крайниците и неврозни отклонения, но недостигът му причинява гуша.

Солта е една от основните подправки, допринасящи за апетитния вкус на почти всяка манджа и салата. Отношението към нея обаче трябва да е много деликатно – обясняват експерти, защото в малки количества тя е полезна и дори жизнено нужна за правилната функция на организма, но в големи дози може да причини заболявания и увреждания на тялото. Деликатният момент идва с правилния избор на вида сол, която ще използваме, както и със съобразяването на количествата.

Допустимата дневна доза за здрав възрастен човек е до 5 г, а препоръчителната – около 3 г. Учени обаче съветват вместо фината трапезна подправка да се използва нейната не така силно обработена алтернатива – морската сол. Изследователите обясняват, че обикновената готварска сол (натрев хлорид) се обогатява допълнително с натрий – навик от началото на 50-те години в световен мащаб, когато липсата на натрий е била основна причина за множество операции на гуша. И наистина – данни за България сочат, че всеки 6-ти човек, живял през 50-те до 70-те години на миналия век в България е претърпял тази хирургическа интервенция. В малките населени места и Северозападна България – всеки четвърти човек на възраст между 50 и 60 години е опериран от гуша. Днес обаче едва 4 на 100 имат този проблем, като тенденцията е към още по-голям спад.

Учените обясняват явлението с факта, че модерните хора все повече се хранят с купени храни, в които дори се прекалява с количеството сол. Всякакви колбаси, консерви, млечни продукти, които си купуваме от магазина съдържат тази подправка, като поставят един нов обществен проблем – а именно преминаване границата на полезното количество и попадане в застрашената зона от прекаляване. Дори и да не усещаме, ние без да искаме поглъщаме повече от 5 г соли на ден чрез купените храни. Плюс добавената в домашно приготвените ни манджи и салати, сме склонни да вкараме в тялото си дори до 10 грама, което вече е притеснително.

С какво е вредна солта? Тя е един от основните компоненти, който регулира електролитния баланс в тялото. Чрез елементите натрий и йод помага за пренасянето на нервните импулси, но в големи дози се наслагва в междуклетъчното пространство, като води до повишаване на кръвното налягане, образуване на целулит, нарушения при предаването на мускулна и нервна информация, обезводняване, а оттам и усилено чувство за жажда. Знаете ли обаче, че водата, която се поглъща след усещането за солно горене не преминава почти транзитно през тялото, както би трябвало, а се отлага в междуклетъчни депа, където солите я очакват? Така се създават обемни съединения, които пречат на движението на кръвта, затормозяват сърдечната дейност, водят до разширени вени и спомагат за образуването на целулит и стрий. Затова и хората, страдащи от високо кръвно, както и жените, склонни към натрупване на целулитни депа трябва доста да внимават с подправката. Същото важи и за тези, които имат проблеми с очите. Солта повишава налягането в очните ябълки, предивиква катаракта и пулсации в слепоочията. Изследователи обясняват, че тя е косвен виновник за развитието на късогледство, а прекаляването с нея ще доведе до невротизъм, тикове, безсъние, усещане за подутост, отоци на крайниците и развитие на параноя. Така че следете внимателно дневния си прием и не си позволявайте да пресолявате ястията, които подправяте.

С какво е полезна солта? Тя съдържа редица жизненоважни елементи като калций, калий, магнезий, желязо, цинк, бром, йод – минерали, които се усвояват от организма по-качествено, когато са комбинирани помежду си при прием. Чрез тях се регулира нивото на задържана вода и течности в тялото, повишава се кръвното налягане и се спомага за правилното оросяване на крайниците и адекватното преминаване на нервините импулси през тялото. При намалено колиичество на магнезий в организма се появяват неволеви мускулни тикове и болезнени схващания. Калият и калцият спомагат за здравината на костната система, а йодът е ръководещ в правилната секреция на редица жлези. Тук е моментът да кажем, че гореспоменатото заболяване „гуша“ е всъщност нарушена функция на една от най-важните жлези – щитовидната.

Освен това, нека си признаем правотата на поговорката, че манджа без сол е като целувка през стъкло. Вкусът, който натриевият хлорид придава на манджи и салати е неповторим, а липсата на осоляване прави ястието блудкаво и безвкусно. За печенето на месо в солна коричка няма и да обсъждаме – това е един от най-добрите методи за получаване на крехка и добре увряла мръвка. А що се отнася до салата без сол – тя наподобява менюто на някое тревопасно животно.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво представлява черната сол и защо е полезна?

Ползи от консумацията на черна сол и как се разпознава истинската черна сол?   виж още »

СЗО препоръчва 5 стъпки за намаляване на солта

По данни на Световната Здравна Организация над 2,5 млн души годишно няма да загубят живота си, ако хората намалят консумацията на сол с 30%.   виж още »

Признаци за прекаляване със сол

Пет признака, че ядете твърде много сол.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта