Регистрация

Признаци за прекаляване със сол

29 Mar 2019   /   nina123   /   Видяна: 1890
Признаци за прекаляване със сол

Пет признака, че ядете твърде много сол.

 

Солта е полезен овкусител, който може да се превърне в убиец, ако проявите немарливост в количествата, които приемате. Тя атакува безпощадно сърдечно-съдовата система и бъбреците, когато не е правилно дозирана в дневното меню. Здрав възрастен човек трябва да приема около 5 грама сол на ден, но всеки организъм е индивидуален. Ако се притеснявате, че приемате твърде малко сол, вижте признаците ТУК. Ако обаче имате съмнения, че прекалявате със солта, каналът Bright Side дава следните признаци, които могат да докажат предположенията ви.

 

1. Усещане за неутолима жажда. Ако пиете достатъчно вода, но неистово искате да погълнете още една чаша течност, значи нещо не е наред. Обикновено след пресолени храни като сандвичи и чипс, се появява острата нужда от вода. Солта съдържа 40% содиум и 60% хлорид. Содата в нея извлича водата от клетките към междуклетъчното пространство. Тогава мозъкът получава сигнал, че клетката се обезводнява и поддава към тялото аларма, че трябва да се пие вода.

 

2. Често желание за пишкане. Прекаляването със сол подгонва често към тоалетната, където не се изкарват големи количества, но пък постоянно посещение на „едното място“ става досадно. Истинският риск е, че поради честото уриниране тялото губи калции. А след това си го набавя, извличайки го от костите. Така хапването на повече сол продължително време може да предизвика остеопороза.

 

3. Зачестяване на мускулните крампи. Ако започнете да усещате онова специфично мускулно схващане по няколко пъти в седмицата, обърнете внимание на солта в менюто си. По-големите количества на сода в организма предизвикват мускулни контракции или регулярно свиване и отпускане на мускулните влакна. По някое време мускулът се съкращава рязко и се получава крампата.

 

4. Честа умора и главоболие. Тези проблеми могат да произхождат от множество грешки в храненето и ежедневния начин на живот, но част от тях се дължат и на пресоляване. Опитайте да изядете едно авокадо и ако общото неразположение изчезне, значи сте прекалявали със солта в последно време.

 

5. Отоци по тялото. Както вече стана ясно, содиума в солта извлича водата от клетката. Но къде отива тази течност? Ако забележите водни торбички под очите и около глезените и ходилата – това е ефектът от пресоляването. Ще трябва да хапвате безсолна храна в следващите дни докато всичко с дойде на мястото.

ПОДОБНИ СТАТИИ

СЗО препоръчва 5 стъпки за намаляване на солта

По данни на Световната Здравна Организация над 2,5 млн души годишно няма да загубят живота си, ако хората намалят консумацията на сол с 30%.   виж още »

Полезни храни, които обаче съдържат доста сол

Производителите често пренасищат уж полезните храни с много соли, за да удължат срока на годност или да използват подправката като естествен консерван виж още »

Прекаляваме със солта без да разберем

Отоците в краката, болките в ставите и проблемите с уринирането са само част от вредите, които нанася солта без да знаем, че сме я погълнали.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта