Регистрация

Сладолед с ядки е най-вкусният летен десерт за 2017-а

12 Sep 2017   /   nina123   /   Видяна: 2184
Сладолед с ядки е най-вкусният летен десерт за 2017-а

Италианец стана Световен шампион по правене на сладоледи.

В началото на 2017-а година сайтът foodpanda.com публикува проучване, според което в средата на лятото мнозинството любители на сладоледи ще залагат на модерни, ненатрапчиви и щури вкусове, оставяйки на заден план традицията с ванилия, шоколад и плодове. Проведеното проучване на сайта посочи, че предпочитани разхлаждащи сладкиши ще са онези с киселата жилка на йогурт, стречатела консистенцията и добавка на екзотични подправки като анасон, куркума, джоджен и дори карамелизирана едра сол.

Така в края на лято 2017 сладоледените производители вече активно разпрводават новите си серии на млечна основа, ароматизирана с подправки от Изтока и Африка, подсолени, подкиселени и дори подлютени. Но се оказа, че сравнителното залагане на класиката в сладоледите далеч не е губещо, както предполагаха експертите. Факт за това бе проведеното в Италия Световно първенство по правене на сладолед.

Според правилата на състезанието победител е най-вкусният сладолед, който петчленното жури опита. Летните сладкиши се оценяват от членовете на комисията по десетобалната система, като няма ограничения в броя на продуктите, добавени в сладкиша. Санкционира се употребата на вредни съставки, с които всеки от участниците се запознава предварително, благодарение на дълъг списък. Допълнителни привилегии получават десертите, направени от натурални и екологично чисти продукти по щадящи здравето технологии.

Тазгодишният световен шампион в правенето на сладоледи е италианецът Алесандро Криспини. Той плени журито и публиката със своя млечен сладолед с ядки, представен между 8-и и 10-и септември в рамките на последния кръг от надпреварата в град Римини. До този етап на състезанието достигнаха 35 майстори на сладоледа от 19 страни.

Млечна основа с ванилов дъх и натрапчив вкус на специално приготвени лешници се оказа печелившата комбинация. Авторът на сладоледения шедьовър подбира ядките с внимание, след което ги пече цяло денонощие в компанията на рядката мадагаскарска ванилия. Специфичната термична обработка при определени градуси разгръща фонтан от аромати и вкусове на всяка ядка, активира захарите в нея и я кара да се самокарамелизира. След това лешниците се смилат като част от консистенцията на крема. Силната лешникова нотка радва небцето, а приятната млечна основа с множество балансирани аромати помага на вкуса да бъде усетен, споделя Криспини.

Сладолед с грозде и карамелизирани орехи се нареди на втора позиция, като авторите му го обявиха за сорбе заради винената основа, над която се поднася ледената топка. Тя бе съвместно създадена от двама германци – баща и син с дългогодишен опит в направата на студени сладкиши. Бронзът остана при екстравагантна колумбийска сладкарка, която заложи на ексцентричната комбинация от нагарчащ висококачествен черен шоколад и деликатно сладникава маракуя.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Фурми – идеален избор за десерт

Хапвайте по няколко фурми вместо любимия десерт и ще се радвате на здраве и красота.   виж още »

Най-шантавите сладоледи това лято

Сладоледи с вкус на човешка кърма, чесън, месо и морски деликатеси изместват сметановия десерт от върха на търсенията. виж още »

Сладолед мени цвета си по време на ядене

Сладолед Хамелеон с шест плодови вкуса сменя краски по време на близане. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта