Регистрация

Фурми – идеален избор за десерт

10 Apr 2019   /   nina123   /   Видяна: 1688
Фурми – идеален избор за десерт

Хапвайте по няколко фурми вместо любимия десерт и ще се радвате на здраве и красота.

 

Често тялото подава сигнали, че иска да получи нещо сладичко за прихапване. Така е заради неразумния прием на въглехидрати при предишно хранене, който е вдигнал кръвната захар и сега организмът се опитва да запази нивата. Но именно в този случай не бива да се вслушваме във „вътрешния“ глас. По-разумно е да го надхитрим и то без да се измъчваме, съветват гръцки хранителни експерти. Като един от най-добрите варианти да излъжем апетита за вафличка или шоколади учените предлагат фурмите. Освен че те наистина са сладки и ще утешат десертната агония, са склонни да зарадват тялото с много полезни вещества.

 

Механизмите на сушене на фурмите са по-щадящи. Най-добре е да си намерите БИО фурми, на чиято опаковка е гарантирано, че не са сушени със сяра. Но подобна находка може да изисква прекалено много време. Дори и да си вземете обикновени, знайте, че за разлика от повечето сушени плодове, са механизмите на естествено съсухряне. При фурмите са по-бързи, затова се използва по-малко химия.

 

Фурмите съдържат полезни микроелементи. Това твърдение важи за повечето плодове и зеленчуци, но при фурмите нивата на калий, желязо, магнезий и мед са особено високи. Тези вещества благоприятстват работата на вътрешните органи и системи. В комбинация с витамините А, В5 и В6, се грижат за цялостната красота и здраве. Фолиевата киселина в тях пък насища бъдещите мамчета с важен елемент за изграждането на невралната тръба на плода.

 

Фурмите засищат, без да натоварват. В 100 г сушен продукт без костилката се съдържат около 300 калории – стойност достатъчна за междинно и дори основно ястие. 65 грама от тях са захари, затова ако не искате да огладнеете бързо след това, ги комбинирайте с млечни продукти или варени яйца. Фибрите в плода ще подпомогнат лесното разграждане дори на по-тежки храни като пържени ястия и мазни меса. В този случай обаче не бива да десертвате с повече от 3-4 фурми, за да не активизирате процеси на ферментация в стомаха.

 

Колко фурми на ден може да се ядат? Като всеки високозахарен плод и този на финиковата палма крие риск от предозиране. Ако за здрав възрастен референтната стойност е малко под 100 грама, то за децата е наполовина, а хора с висока кръвна захар не бива да си хапват повече от 3 броя на ден. Добре е да разпределите дневната си доза в няколко отделни хранения, като замените с нея присъствието на десерт в менюто. Фурмите са полезна добавка към балансирания хранителен режим, стига да са с мярка. А колко добре могат да заменят сладкиша – опитайте и се убедете сами!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Клуб 30+ да спре сладкишите и тестото

С напредване на възрастта тялото изисква промяна в хранителните навици и особено внимание към продуктите, за да бъде здраво и сияйно.   виж още »

Сладолед с ядки е най-вкусният летен десерт за 2017-а

Италианец стана Световен шампион по правене на сладоледи. виж още »

Пристрастяваме се към яденето на шоколади и сладкиши

Холандски учени доказаха, че захарта е наркотик, който пристрастява със силата на алкохола и цигарите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта