Регистрация

Най-шантавите сладоледи това лято

16 Jun 2017   /   nina123   /   Видяна: 2420
Най-шантавите сладоледи това лято

Сладоледи с вкус на човешка кърма, чесън, месо и морски деликатеси изместват сметановия десерт от върха на търсенията.

С идването на жегите на мода се връща и любимият на малки и големи летен десерт - сладоледа. Стотиците варианти, в които можем да го намерим на пазара, дават шанс и на най-взискателното небце да открие своя любим вкус. А онези, които помнят соцминалото, се сещат за двата вида сладолед или по-точно единствения вид сладолед, който можеше да се купи тогава - сметанов. Имаше го в два варианта и с две възможности - сметанов на клечка и сметанов във фунийка; тункван на клечка и нетункван на клечка. С това се изчерпваше целия избор, но еднообразието не спираша хората да го търсят с удоволствие в жегите.

Днес в модерния свят нещата стоят маклко по-различно. През лятото фризери със сладоледи в големите градове има буквално на всеки ъгъл. А вкусовете, в които се прадлага десертът, преминават през цялата гама плодови и сладкарски добавки, за които умът може да се досети. От влогът на Габриел Генов разбираме, че освен традиционните плодови, ванилови и шоколадови сладоледи има и други, за които е трудно да се замислим и дори да си представим на вкус, ако не сме опитали. Ето седем сладоледа със странен вкус, които се произвеждат в света и ще радват с особената си свежест хората през лято 2017.

1. Сладолед с вкус на чийзбургер - това бил смел експеримент на заведение във Венецуела преди повече от петилетка. Хрумката се оказала много търсена и днес вече зад щанда се продават още солени сладоледи, като най-желани се оказват тези с вкус на варена царевица и калмари. (Вижте рокаджийски чийзбургер)

2. Сладолед с вкус на конско месо - това е японска измишльотина и се води не десерт, а студено основно или предястие. Първоначално тръгва от едно заведение, но днес е доста по-модерно и може да се намери дори и на улицата.

3. Сладолед с вкус на октопод - това е друга японска приумица, която е широкоразпространена в островите на изгряващото слънце. Туристите го предпочитат пред конския вариант, защото им звучи някак "по-местно". Колкото и да е странно, няма да ви се наложи дълго да го търсите. Вкусът е ненатрапчив и не отвръщава европееца както конския вариант.

4. Сладолед с вкус на чесън - това е тематичен десерт, който се предлага в заведението "Смрадлива роза", за което kulinarno.bg писа преди повече от две години. (Повече за ресторант Смрадлива роза - четете тук) Колкото и странно да звучи, вместо да отврати клиентите си, миризливият десерт се превръща в любим на много от жителите на Сан Франциско.

5. Сладолед с вкус на пушена сьомга - това е хитът на луксозен ресторант в Куийнс, Ню Йорк. Въпреки натрапчивия вкус почти няма негативни отзиви за поредния солен сладкиш, продаден на скъпа цена. Напротив - оказва се, че комбинацията от риба и сметана много се харесва и заслужава високата си цена. Пък и сладоледът може да се хапне за основно. (Вижте как да си сготвите печена сьомга с пикантна коричка)

6. Сладолед с вкус на пилешко - това е най-известният солен сладолед в света, чиито оригинал обаче не можете да си купите. Въпреки многото имитации, които се предлагат в Англия и по света, рецептата се пази в тайна и е опитвана само веднъж. С право пилешкият сладолед е наричан сладкиш роял, защото е направен специално за диамантения юбилей от управлението на кралица Елизабет II през 2012-а година. На церемонията за 60-тата годишнина от възкачването на прстола гостите получават специално направения от готвача Джейкъб Кенеди сладолед с вкус на пилешко месо. И всички са във възторг.

1. Сладолед с вкус на кърма - това е спорен десерт, който предизвика остра реакция от страна на англичани и туристи, след като бе пуснат за продажба в лондонска сладкарница. Оказа се, че вкусът на човешко майчино мляко идва от факта, че за направата на сладоледа се използва истинска кърма. Производствената линия на нестандартния сладкиш бе забранена, но днес отново имаме шанс да си го намерим в английската столица.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Айрян, ама малко по-така

Айрян с мента или босилек гали сетивата, радва тялото и събужда духа в топлото време.   виж още »

Модерен сладолед, който не се разтапя

Иновативният японски сладолед с ягоди не се топи в жегите.   виж още »

Авокадо инспектор, слушател на пармезан и сладоледен дегустатор стават модерни професии

Три странни професии на дегустатор ни учат как да чуваме зрелостта на пармезана, да намираме идеалното авокадо и да усещаме с език всяка съставка на с виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта