Регистрация

Сладолед мени цвета си по време на ядене

01 Aug 2014   /   nina123   /   Видяна: 4239
Сладолед мени цвета си по време на ядене

Сладолед Хамелеон с шест плодови вкуса сменя краски по време на близане.

 

 

        Безспорно една от най-показателните храни за лятото е сладоледът. Обичат го и малки и големи, а често студената близалка на клечка или във фунийка навява спомени за детството, ученическите лагери, ваканциите и игрите. И ако преди двадесетилетие сладоледите са били с ограничен избор – плодов, ванилов, шоколадов и сметанов, то днес конкуренцията между видовете разхладителни десерти е уникално голяма и може да се намери точният сладолед за всеки вкус.

Богатият асортимент мотивира производителите да се стремят към направата на най-доброто, за да привлекат постоянни клиенти и ето че вече сме в етап, където за един сладолед не е достатъчно да е просто вкусен, голям и евтин, за да бъде обявен той за любим. На мода бяха сладоледи с играчки, големи семейни кутии, разноцветни топки с лятна украса от палмички, чадърчета кокосови орехи; направиха се сладоледи в плодове като пъпеш, диня, кокос, грейпфрут... но всяка мода отминава.

Хит това лято стана нов вид сладолед, който променя цвета си. Студеното удоволствие за небцето има вкус на шест различни вида плодове, като е направено само от природни съставки. Създателят на сладоледа го нарича Хамелеон, заради смяната на краските на десерта по време на консумация. Когато се сервира сладоледът е бял. Сервитьорът го напръсква със спрей, който кара десерта да стане лилав, а когато клиентът започне да го ближе, постепенно в процеса на разтапяне вижда различни нюанси на розовото, които се появяват и изчезват спрямо топлината и степента на омекналост на сладоледа.

Създателят Мануел Линарес – днес доказан испански физик и майстор готвач си спомня, че идеята за иновативния летен сладкиш се родила още в студентските му години, когато обяснявал, че се опитва да създаде сладолед, който променя цвета си. Тогава колеги и преподаватели му се присмивали, по-смелите дори го обявили за луд, но от лято 2014 Линарес има свой панорамен ресторант в град Калела дел Мар – Барселона, където туристи и местни се тълпят, за да опитат изобретението.

Още в младостта си испанският физик споделя, че иска да надхвърли постижението на Чарли Франсис – британски сладоледопроизводител, създател на едни от най-ексцентричните и вкусни летни десерти. Връх в кариерата на Франсис е изобретеният още преди двадесетилетие фосфорен сладолед, който бил особено ефектен при сервиране вечерно време или в закрито заведение, където сладкишът хвърлял зеленикави и бели отблясъци върху купичката си.

Мануел Линарес чака сезонът тази година да свърши, за да се заеме на сериозно с още две свои сладоледени изобретения. Физикът кулинар се надява следващото лято да може да добави в репертоара си сладолед който свети на лунна светлина и такъв, който се променя от бял в розов спрямо степента, в която е изяден. Производителят ще патентова вкусните си творения и твърди, че засега няма намерение да разкрие рецептата въпреки грандиозните суми, които му предлагат различни компании за правата над приготвяне на летния десерт.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Модерен сладолед, който не се разтапя

Иновативният японски сладолед с ягоди не се топи в жегите.   виж още »

Сладолед с ядки е най-вкусният летен десерт за 2017-а

Италианец стана Световен шампион по правене на сладоледи. виж още »

Най-шантавите сладоледи това лято

Сладоледи с вкус на човешка кърма, чесън, месо и морски деликатеси изместват сметановия десерт от върха на търсенията. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта