Регистрация

Прекаляваме със солта без да разберем

19 Jun 2018   /   nina123   /   Видяна: 1550
Прекаляваме със солта без да разберем

Отоците в краката, болките в ставите и проблемите с уринирането са само част от вредите, които нанася солта без да знаем, че сме я погълнали.

 

Когато се каже, че дневната норма за поглъщане на сол е 5 грама или 1 с.л., човек си представя как в устата му попада цяла супена лъжица сол, и заявява, че е невъзможно това да се случи в ежедневието. Но когато сигурните признаци от прекаляването със солта излязат наяве, тогава реално се замисляме колко точно сме си позволили. Ето няколко показателя, посочени от zdrave.to, че количеството на NaCl в организма е повече и ето откъде би трябвало да е дошло, без да го отчетем „на входа“.

 

Отоци в краката показват, че солта ни е вповече. Следете колко чорапите се впиват в крака и дали вчера свободните ластици днес са се затегнали. Солта кара телесните течности да се изнесат в междуклетъчното пространство, където образува връзки с тях. И ето как се появява жаждата, въпреки че тялото е пълно с вода. Клетката остава дехидратирана, а под кожата сякаш има резерворари. Бузите, глезените, колената и дори предмишниците се издуват, а нуждата га се глътне вода е твърде силна. Тогава обърнете внимание на реалното киличество сол, което сте приели. Подобно състояние се лекува с усилено пиене на вода, без да се приема каквато и да е храна. Но силно натоварва бъбреците и хората с проблени в този орагн не бива да допускат пресоляване.

 

Откъде идва излишната сол? Нормално е манджите, които хапваме у дома да са солени, защото в противен случай и най-добре сготвеното ястие е безвкусно. От три основни хрения плюс две салати за деня тялото точно получава нужното количество от 5 грама, ако навиците не са драстично различаващите се от стандартите за вкус. Но пакетираните и консервираните храни са истински бич. Отделете време да прочетете на опаковката колко сол има в пакет чипс, вакуумиран колбас и дори консерва домати, боб или нахут. Същото важи и за сандвичите, картофките, рибките и други ястия, купени от улицата. Знаете ли, че в тестото за една пица има около 2 грама сол? Тук става въпрос само за тестото – без да броим кашкавала, колбаса и останалите компоненти.

 

Как да се спасим от солта? Тя е вид естествен консервант, който се добавя в почти всичко купено. Затова ако отчитате зачестено уриниране или урината е с жълт цвят, спрете да се храните за следващите 8 часа и пийте повече вода. След това обмислете кое ястие е предизвикало силната жажда у вас и какво съдържа. Най-често това са готови меса, тестените изделия и пакетирани хрупотевици. Избягвайте ги. Вместо това отделете малко време, за да си спретнете нещо домашно, пък било то и сандвич. Със сигурност мерителна лъжичка в солницата би ви ориентирала колко солите храните у дома си.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Плодове при проблеми със стомашно-чревния тракт

Какви плодове могат да се ядат при заболявания на стомаха и червата?   виж още »

СЗО препоръчва 5 стъпки за намаляване на солта

По данни на Световната Здравна Организация над 2,5 млн души годишно няма да загубят живота си, ако хората намалят консумацията на сол с 30%.   виж още »

Признаци за прекаляване със сол

Пет признака, че ядете твърде много сол.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта