Регистрация

Семейна молитва на трапезата на Бъдни вечер

21 Dec 2017   /   nina123   /   Видяна: 15855
Семейна молитва на трапезата на Бъдни вечер

Как да се помолим за здраве и божия закрила на Бъдни вечер.

Бъдни вечер е най-светлият празник на християнското семейство – това е празничната вечеря, на която близките се събират заедно, за да бдят в очакване на раждането на Божия син. Това е и последното хранене с растителни продукти от рождествения пост. Българинът спазва тази традиция, като домакините приготвят нечетен брой постни ястия – 7, 9, 11 или 13. Но как трябва да започне вечерята и какви са задълженията на мъжа в къщата – тази малко известна информация ще разкрием в по-долните редове.

Най-възрастният здрав мъж в дома трябва да събере молебствените символи. Негово задължение е да набави вощеници, кандило с елей и кандило с тамян. Допустимо е да има и само една вощеница – голяма църковна свещ, която се пали и се забива в питката. Хората на трапезата трябва да разполагат с по една свещ и да я държат в лявата си ръка изправени докато трае молитвата.

Кандилото е неизменна част от традицията на Бъдни вечер. Молитвата не може да бъде проведена без двете задължителни кандила. Едното се поставя на масата и се пълни с елей (олио). Оставя се да гори там, като традицията повелява да не се гаси през нощта. Опасността от предизвикване на пожар обаче изисква да го обезопасим добре. Второто кандило е с тамян. С него се кади по време на молитвата или след това.

Мъжът в къщата сплотява семейството за молитва. Когато на трапезата са сервирани всички ястия и гостите са дошли, най-възрастният здрав мъж в къщата приканя всички в дома да застанат изправени (ако позволява здравословното им състояние) до софрата. След това пали вощеницата и останалите свещи и подава свещ на всеки от семейството и рода. После кади и се прекръства, а след него се прекръстват и останалите около трапезата.

Домакинът изрича молитвата Отче наш. Пълният ритуал изисква да се започне с Великото славословие, известно още като Ангелската песен, след това да се измоли Отче наш и да се завърши с Тропарите за раждащата девица. Но в модерния християнски свят се счита за достатъчно и изричането на основната божествена молитва Отче наш. (Текстът ще намерите в края на материала.)

След последното „Амин“ всички се прекръстват, мъжът отново кади над масата и вече може да започне празничната постна вечеря. Задължително е нищо от масата да не се раздига преди идването на утрото, защото се вярва, че мъртвите предци на фамилията слизат от небесните сараи, за да се почерпят през нощта за божието раждане.

Молитвата Отче наш:

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята.

Насъщния ни хляб дай ни днес
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на длъжници си,
и не ни въвеждай в изкушение,
но ни избави от лукавия.

Защото Твое е царството и силата, и славата
на Отца и Сина и Светия Дух,
сега и всякога и во веки-веков.
Амин!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Варианти за различни сарми на Бъдни вечер

Разнообразна плънка за зелеви и лозови сарми и хитри идеи за алтернативни листа за увиване на сармичкии.   виж още »

Идеи за сладкиши за Бъдни вечер

Нетрадиционни десерти за Бъдни вечер – постни и модерни сладкиши.   виж още »

Модернизирана Бъдни вечер с “наденици“ и „млечни“ продукти

Сармите и пърженият боб се изместват от тофу и соеви наденички.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта