Регистрация

Варианти за различни сарми на Бъдни вечер

21 Dec 2022   /   nina123   /   Видяна: 9486
Варианти за различни сарми на Бъдни вечер

Разнообразна плънка за зелеви и лозови сарми и хитри идеи за алтернативни листа за увиване на сармичкии.

 

В навечерието на Рождество всяка домакиня е заета да сътворява меню за празничната трапеза на Бъдни вечер и Коледа. Но рецептите се предават през поколенията и почти не търпят разнообразие. За кулинарите, запретнали ръкави да сготвят уникални, но и традиционни ястия за зимните празници, ще дадем идеи за различни сарми, които да внесат разнообразие в традицията. Естествено, те ще се приготвят с утвърдени за празника продукти, но ще съдържат и креативни готварски хрумки, с които да направите трапезата тази година вкусна по различен начин.

Семейната ни рецепта за традиционни лозови сарми с ориз и сушени плодове

1. Зелеви сарми с боб. Не е тайна, че бобът и киселото зеле си партнират добре в едно ястие. Но защо тогава не се правят сарми от кисело зеле с боб? Истината е, че няма причина и всичко е въпрос на навик и рутина. Можете да разбиете тези окови като сервирате пържен боб, увит в зелеви листа. За целта си пригответе запръжка от сварен боб с рендосан картоф за спойка, задължителната глава лук и подправки по избор (чубрица, джоджен, червен пипер). На финала поръсете брашно, за да стане яхнията съвсем гъста. А после я увийте в листата кисело зеле. Подредете в тавичка една до друга сармите и запечете на 180 градуса за 20-30 минути докато листата зеле леко променят цвета си и изсъхнат.

Ако искате и мръвка в сармите, опитайте тази домашна рецепта за сарми от кисело зеле с плънка от кълцано месо

2. Сарми от лапад с елда. След като в хранителната верига вече се открива пресен лапад целогодишно, защо не заложите на него като обвивка за сарми. Листата са по-големи и по-лесно се борави с тях. А за пълнеж можете да се спрете на елда. В миналото се е готвела в България, но днес вече попада в графата „модерен здравословен продукт“ и се приема за разрез с родните традиции. Сварете елдата до омекване и я запържете с лук, сухи чушлета и сушени плодове. Подправете на вкус. А след това увийте в сурови и добре измити листа лапад. Ако са много корави, можете да ги пуснете във вряща вода за 1 минута, а след това да изстудите под течаща студена вода. Готовите сармички редете в тенджера. Можете да залеете с доматен сос, в който да се готвят. Така ще стане кулинарно съвършенство.

Рецепта за лозови сарми с елда и кайма, както са ги правели в миналото

3. Лозови сарми с киноа и сушени сливи. Това е модернизация за онези, които харесват малките и кокетни лозови самички. Измийте киноата и я изсипете в касерола. Залейте с двойно на нея количество вода и оставете да заври. След това следете кога ще се разпукат зърната. 15-20 минути след кипването би трябвало вече да е готова. Проверявайте периодично да няма полепнали зрънца по стените на съда. Връщайте ги с лъжица във водата. Взимайте лозов лист, слагайте от осолената сварена киноа, след това половинка или цяла сушена синя слива без костилка и завивайте. Редете плътно в тенджера. Залейте с вода и растителна мазнина, похлупете с чиния, за да натиска вързопчетата и гответе на котлон 40-тина минути под капак на умерен огън.

Ако не желаете да завивате сарми, можете да напълните сухи чушки с боб както го правят мама и баба

4. Сарми от кисело зеле с пюре от леща. Сварете си лещата заедно с няколко сухи чушлета. По време на готвенето можете да добавите моркови, лук дафинов лист, бахар. След това извадете дафиновите листа и зърната, а моркова и лука можете да оставите. После сложете в купата на пасатора сварената леща с все чушките, моркова и лука от варенето. Пюрирайте на гъсто пюре като подправите със сол, лют пипер, мащерка или други овкусители по желание. Лепкавата смес лесно се ръководи с ръце. Увийте я в листа кисело зеле (може и прясно, ако предварително сварите листата до омекване). Можете да подредите сармите в тава и да запечете на фурна (по желание със заливка от малко доматен сос) или да готвите по познатия начин в тенджера на котлона. Ако използвате прясно зеле, тенджерата е задължителна, защото зелето трябва да се задуши за окрехкотяване.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Идеи за сладкиши за Бъдни вечер

Нетрадиционни десерти за Бъдни вечер – постни и модерни сладкиши.   виж още »

Модернизирана Бъдни вечер с “наденици“ и „млечни“ продукти

Сармите и пърженият боб се изместват от тофу и соеви наденички.   виж още »

Семейна молитва на трапезата на Бъдни вечер

Как да се помолим за здраве и божия закрила на Бъдни вечер. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта