Регистрация

Модернизирана Бъдни вечер с “наденици“ и „млечни“ продукти

20 Dec 2018   /   nina123   /   Видяна: 1482
Модернизирана Бъдни вечер с “наденици“ и „млечни“ продукти

Сармите и пърженият боб се изместват от тофу и соеви наденички.

 

Мнозинството българи помнят Бъдни вечер с пищната постна трапеза, на която по традиция се редят зелеви и лозови сарми, пълнени сухи чушки, содена погача, печени картофи, варива, плодове и ядки и постни плодови десерти с тиква и ябълки. Но съвремието леко модифицира тази традиция, като променя цялостната визия на софрата, замествайки обичайните ястия от животински продукти с техен вегански вариант. Ето някои от нововъведенията, с които можете да допълните задължителната нечетна бройка на храните. Или пък тотално да загърбите традицията, обръщайки се изцяло към иновациите.

 

1. Хумус – любимата постна разядка. Наред с традиционното кьопоолу, хумусът е едно от най-нашумелите и лесни за направа постни сосове за мазане. 100 г. белени зърна нахут с малко сос от консервата, 1 с.л. сусамов тахан, 2 с.л. студено пресован зехтин, няколко скилидки чесън, сол, пипер, кимион и лют пипер по желание – всичко това отива в купата на пасатора и се превръща в уникална постна разядка.

 

2. Гювеч от тофу. Традицията за постни зеленчуци, запечени в земни съдове може да се разведри като се добави сирене – разбира се соево. Този любим продукт на веганите се реже на кубчета и се пуска между избраните зеленчуци. После всичко се пече заедно. На финала се полива с доматен сос и се получава модерен гювеч. Не очаквайте обаче тофуто да замени на вкус любимото бяло саламурено сирене. То просто се явява протеиновия компонент в ястието.

 

3. Щрудел с екзотичен плод. Ако искате да разнообразите любимата постна баница с плодове, опитайте с манго или ананас. Импровизаторите подхождат и още по-екстремно като комбинират намачкани на пюре банани с парчета вегански шоколад или какао и ядки. С цитруси не става особено вкусно, затова не рискувайте.

 

4. Соеви наденици. За някои от любителите на месото Бъдни вечер е хранително мъчение. Тях можете да поглезите със соеви колбаси, които дори да запечете на грил, за да напомнят на любимата сръбска скара. Е, само на вид, защото вкусът няма нищо общо.

 

5. Веганска сметана и алтернативни млечни продукти. Голяма част от сметаната в хранителната верига дори не е животиснка. Четете на опаковката и направете с нея смело десертите, които правите с млечната сметана – поведението на продукта е сходно при разбиване и термична обработка. Освен това на щанда с веган храни ще намерите много алтернативни млека – соево, кокосово, ядково. Те могат да ви бъдат от полза за десерти и кремове.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Варианти за различни сарми на Бъдни вечер

Разнообразна плънка за зелеви и лозови сарми и хитри идеи за алтернативни листа за увиване на сармичкии.   виж още »

Добавете тиква към празничните сладкиши

Зимните сладкиши с тиква са страхотна сезонна идея за модерен десерт и празнична сладост на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.   виж още »

Идеи за сладкиши за Бъдни вечер

Нетрадиционни десерти за Бъдни вечер – постни и модерни сладкиши.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта