Регистрация

Видове хладилни чанти и за какво се използват

05 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 2102
Видове хладилни чанти и за какво се използват

Най-подходящите хладилни чанти според повода – практичният начин да запазите продукти свежи и добре изстудени.

 

Лятото кипи, ваканцията е в разгара си, а консумацията на студени храни и напитки отново е на мода като начин да се преборят жегите. На плажа, на разходка в гората, на къмпинг, риболов или в колата – навсякъде проникват високите температури като не дават шанс за продължително съхранение на продуктите. А желанието да се отвори една студена бира, да се хапне сладолед или да се отпие глътка ледена вода, е все по-силно. Тук на помощ идват хладилните чанти – практични, удобни и пазещи бленуваната студенина на ястия и напитки. Но коя е най-подходящата хладилна чанта и какви са плюсовете и минусите на различните видове хладилни чанти, ще разкажем сега.

Информация за хладилните чанти. Те са изработени и патентовани през 1953 г. от Ричард Ларами от Илинойс. През 1957 г. разрешението за изработката и иновирането им вече е в ръцете на компанията Колеман, която значително подобрява качествата им и популяризира продукта сред хората. Хладилните чанти биват три основни вида, като всеки от тях си има свои позитиви и негативи. Ето защо е добре хората да преценят от каква хладилна чанта биха имали най-голяма необходимост.

1. Твърди хладилни чанти тип куфар. Те са изработени от два пласта твърдо пластмасово покритие, между което се поставя дебел пласт полиуретанова пяна, стиропор или пенополистерол, който да поддържа термоизолацията. Основните им позитиви са, че са водонепромокаеми и имат най-продължителна температурна поддръжка. Недостатъкът им е, че не са подходящи за преходи и разходки заради големия си обем и липсата за възможност за носене на рамо. Изискват пространство за съхранение в дома, защото дори и празни, не могат да бъдат сгънати и компресирани. Изключително подходящи са за пикници в близост до колата или караваната, за пренасяне и съхранение на продукти, които не бива да се затоплят при транспортирането. В тях можете да оставите водата в колата и след няколко часа разходка, да имате студени напитки при завръщането си. Предпочитат се от рибари и хора, които практикуват статичен престой дълго време на открито. Някои от тях са и със слънцезащитно покритие.

2. Меки хладилни чанти. Те са предназначени за хората, които не стоят в близост до колата или караваната, защото са удобни и лесно преносими. Съществуват дори във вариант на раници, за да могат да бъдат занесени практически до всяко кътче на света. Много по-леки са от твърдите хладилни чанти и могат да бъдат сгънати, когато са празни. Така заемат по-малко място. Термоустойчивостта им е по-ниска, затова на тях може да се разчита до няколко часа. Направени са от два олекотени и меки пласта – отвън е полиестерен плат, понякога допълнен от водоустойчиво и слънцезащитно покритие, а вътрешността е изградена от полиетилен винил ацетат, наричан още PEVA покритие. Понякога разполагат с допълнителен найлон, закрепен с цип в най-вътрешната част, за да могат да бъдат прани и адекватно хигиенизирани. Цената им е сравнително ниска, като се повишава със защитните екстри, обема и допълнителните удобства за преносимост и съхранение в празно състояние.

3. Електрически хладилни чанти. Те са модерна иновация, която разполага с адаптер и перки и работят както в насока охлаждане на храната, така и в направление на затоплянето ѝ, когато това е необходимо. Твърди и трудно преносими, те се нуждаят от електричество – чрез електромрежата или запалката на автомобила или караваната. Подходящи са за къмпинг, защото играят ролята на преносим хладилник. Снабдени са с вентилатори за отвеждане на топлината и охладителна система на принципа на химически реакции. Не работят с фреони и не се нуждаят от добавката на лед, замразени продукти, охлаждащи гелове и охладители за хладилни чанти. Цената им е сравнително висока, но са единственият начин да съхраните продуктите студени в продължения на дни, когато сте далеч от цивилизацията. А можете и да ги затоплите, ако е необходимо. Стига да има ток, разбира се.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диетични и вкусни домашни сладоледени десерти

Домашни летни десерти с малко продукти, малко калории, но много вкус и красота.   виж още »

Сангрия – испанският летен нискоалкохолен коктейл за разхлаждане

Рецепти за домашна сангрия и какво може да се добави в този лек алкохолен коктейл, за да се разхлади лятото по най-приятния начин.   виж още »

Как се прави плуващ хладилник за напитки в басейна

Плуващ контейнер за храна позволява да хапвате и пийвате без да излизате от водата.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта