Регистрация

В началото на юни берем цвят на бъз за здраве

04 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 3167
В началото на юни берем цвят на бъз за здраве

Бъзът като билка – от какъв бъз се прави чай и как се събират бъзови цветове за запарка и отвара?

 

В края на май до средата на месец юни признатата за една от най-силните народни билки – бъзът – цъфти и дарява здраве на привържениците на народната медицина. Именно изсушените бели цветчета се използват и в традиционната медицина като основа за множество лекарства, насочени към изцерението на редица болежки и проблеми.

 

За какво се използват цветовете от бъз? С тях се правят отвари, запарки и извлеци, които помагат за правилно храносмилане, редовен стомах и горене на мазнини. Регулират изхождането, заздравяват имунната система, служат като мощен антиоксидант и се славят със силните си пречистващи и противовъзпалителни свойства. Напитките от цвят на бъз се използват още при проблеми с бъбреците, високо кръвно налягане, за стимулиране функцията на панкреаса при диабет, за потентност. Приемат се за общо засилване на организма, борят простудни заболявания и симптоми на грип и пречистват тялото, за да може да функционира правилно и пълноценно.

 

Как се бере цвят от бъз? В зависимост от мястото, където цъфти растението, се очаква цветовете му да са най-лековити в края на май и до средата на месец юни. Вземете си ножица и се заредете с платнен или картонен плик, за да може билката да диша докато я транспортирате на мястото за сушене. Следва да изберете добре цъфнал храст и да разгледате за наличие на буболечки и флорални недъзи по листата. Ако няма такива – това е вашата билка. При тръскане не бива цветчетата да падат, но трябва и да са добре разтворени. След това режете с ножицата там, където свършва цветът и започва дръжката.

 

Как се суши цвят от бъз? На набраната билка ѝ трябва топло и проветриво място без излишна влага и пряка слънчева светлина. Най-добре е да прострете вестници и да поставите всяко цветче с цветовете надолу, като не позволявате да се застъпват отделните съцветия. След това оставете на спокойствие за три седмици. После внимателно оронете само цветлетата, които лесно ще паднат от дръжките и ще се превърнат в бледожълт прашец. Можете да стриете допълнително. Съхранявайте в стъклен съд с капак на тъмно и сухо място.

 

Как се прави запарка от цвят на бъз? Най-добре е да консумирате запарката по три пъти на ден като приготвяте напитката непосредствено преди приемане. Кипнете 300 мл вода и с нея залейте 2 ч.л. от изсушения и стрит цвят. Оставете под капаче или чинийка за 15 минути и след това прецедете.

 

Как се прави отвара от цвят на бъз? Кипнете 400 мл вода и в нея добавете 3 ч.л. от билката. Оставете да ври на умерен огън 5 минути. След това махнете от котлона и оставете под капак за още 15 минути. После прецедете. Народната медицина съветва да приемате без подслаждане и добавки.

ПОДОБНИ СТАТИИ

През април събираме пъпки от бреза като билка

Неразпуканите пъпки от бяла бреза лекуват бъбречни заболявания, регулират храносмилателната и отделителната система, грижат се за здравето на сърцето, виж още »

Домашен сироп от глухарчета, наричан мед от глухарчета

Глухарчето като билка и как се прави мед  от глухарчета, сок от глухарчета и природни лекарства с глухарчета?   виж още »

На Еньовден се берат билки и се къпе с мълчана вода

Еньовден – народен празник с много традиции и дълбоки корени разкриващ ритуали за здраве, любов и берекет.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта