Регистрация

Хмели-сунели – грузинският национален микс от подправки

12 Nov 2020   /   nina123   /   Видяна: 2438
Хмели-сунели – грузинският национален микс от подправки

Грузинската смес хмели-сунели е идеална за подправяне и на български народния ястия.

 

Феновете на грузинската кухня със сигурност са опитвали чашушули, сациви, хачапури или сос аджика, радвайки се на съвкупността на традиционни аромати и техники на готвене за получаването на идеални ястия. Несъмнено, когато родното небце вкуси грузинска манджа, открива дъх, познат от българските гозби. Обяснимо е, защото двете страни са в сравнително еднакъв ареал, където виреят сходни билки и подправки. Най-традиционната грузинска подправка за солени ястия е миксът хмели-сунели (чете се с ударения на последните букви „и“ на двете думи). Ето какво представлява тя.

 

Какво е хмели-сумели – това е микс от сушени билки и подправки, стрити на прах в хаванче или минати през месомелачка. В кулинарните среди се нарича още „грузинско къри“ или „грузинска гарам масала“ и служи за подправяне на солени гозби – както месни, така и постни. За разлика от къри и гарам масала смесите, тук количествата са точни с изключение на лютия пипер, защото той се добавя според вкуса и поносимостта към пикантна храна. Точните пропорции гарантират постигането на идеален баланс с дългогодишна традиция.

 

Рецепта за хмели-сумели. За да си направите ароматната подправка смесете по две супени лъжици сушени и смлени майоран, копър, чубрица, мента, магданоз, кориандър, тарос, дафинови листа, 1 с.л. сминдух и по 1 ч.л. черен пипер и шафран. Следва да добавите лют пипер на вкус – около 1 с.л. е достатъчна. Всичките съставки се изсипват в хаванче и се начукват заедно много добре. Можете да използвате мелничка за кафе и да смелите сместа заедно, след което да разбъркате и да приберете в стъклено бурканче с капак. По традиция хмели-сунели не се осолява, а солта се добавя в ястията отделно. Липсата на сол си има обяснение – понякога с хмели-сунели се подправят пушени и веяни меса, които са осолени предварително.

 

Хмели-сунели у дома. След като сте изсипали подправката в стъклен съд, уверете се, че капакът се затваря добре. Не бива да попада влага в сместа, а за съжаление в кухнята тя се отделя от всяко къкрещо ястие. Можете да увиете 10 зърна ориз в тензух и да поставите в съда. Така ще се изтегля влажността по естествен начин. Не дръжте на пряка слънчева светлина.

 

В какви ястия се използва хмели-сунели? Това е традиционна подправка за кайма и въобще всякакви печени меса. Липсата на кимион я прави подходяща и за риба и морски дарове, ала когато готвите червени мръвки с хмели-сунели, е добре да добавяте отделно кимион. Миксът е подходящ дори за овкусяване на зеленчуково рагу, картофи или ориз на яхния. В някои сосове с кефир, кисело мляко или майонеза също се добавя, както и в разядки от типа на кьопоолу, и дипове на майонезена основа.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бербере – етиопският микс на всяка африканска манджа

Какво представлява подправката бербере, за какво се използва и как се прави домашно бербере?   виж още »

Гомасио – японска подправка от сусам и сол

Азиатска подправка от печен сусам с морска сол радва небцето и се грижи за здравето.   виж още »

Чурчхела – грузинският полезен сладкиш

Традиционната грузинска чурчхела радва големи и малки със сладост, хрупкавост и неповторимата визия на десертен салам.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта