Регистрация

Билки при ожулено коляно и рани

07 Aug 2019   /   nina123   /   Видяна: 2758
Билки при ожулено коляно и рани

Бърза помощ с билки, ако детето падне и ожули лакти и колена.

 

Лято е, децата играят, радвайки се на ваканцията. А безгрижните забавления могат да доведат до падания и охлузвания. Юнак без рана не може, но мама или баба трябва да реагират бързо, за да помогнат на хлипащия малчуган. И тук идват билковите съвети – какво се прави при ожулване. Добре е мястото да се почисти, като се внимава да не се замърси самата рана. Ако имате кислородна вода или реванол и тампон за лице, първата експертна медицинска помощ е оказана. А после?

 

Живовляк спира кървенето и подпомага заздравяването. Тези малки влакнести листенца са идеални, защото растат навред из паркове и около междублокови пространства. Листото се зачиства и леко с нокът се надира, за да потекат соковете и по повърхността му. Залепя се на кървящото или ожулено място и се държи няколко минути. Ако се притеснявате от оставане на белег или искате бързо заздравяване, откъснете си и няколко листа за по-късно. Можете да наложите „контузията“ след прибиране у дома. Възстановяването с живовляк е направо вълшебно.

 

Невен при рани. Добре е да държите в чантата на детето някое кремче с екстракт от невен. Тази билка е царица при рани, защото омекотява кожата, спира болката и има дизенфекциращо и регенериращо действие. Можете да мажете няколко дни до пълно възстановяване. Пък и не се води медикамент, защото голяма част от мазилата на основата на невен са изцяло билкови.

 

Лук при рани – как храната се превръща в билка. Лукът има уникален изцерителен ефект както при ожулвания, така и при натъртвания, изкълчвания и други вътрешни болезнени костни и сухожилни травми. Директно върху раната може да залюти и да разплаче отново пострадалото геройче, но определено ще помогне за бързото затваряне на раната. При подувания от изкълчване, навяхване или удар, се смила на каша и с нея се маже проблемното място. Ще помогне повече, ако постои половин час, още по-добре – завързан с компрес.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Народна медицина с лозови листа

Запарка за имунитет от сушени гроздови листа и гел за разширени вени и възпалени пъпки от природата.   виж още »

Еньова буля гадае с билки, треви и слънце

На Еньовден растенията имат особена лековита сила, слънцето обръща лице към зимата, а Бай Еньо тръгва по света, за да зарадва с плодородие заслужилите виж още »

В началото на юни берем цвят на бъз за здраве

Бъзът като билка – от какъв бъз се прави чай и как се събират бъзови цветове за запарка и отвара?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта