Регистрация

С какво да комбинираме месото според принципите на разделното хранене

29 Sep 2017   /   nina123   /   Видяна: 5116
С какво да комбинираме месото според принципите на разделното хранене

Добре е мръвките да се хапват с крехки листни зеленчуци и да НЕ се консумират с картофи или ориз, както повечето хора са свикнали.

Още през IX век Д-р Уилям Хей създава методика за хранене, при която е важно в стомаха да попаднат така комбинирани продукти, че да могат да се разградят напълно, полезните вещества от тях да се усвоят в тялото, вредните да напуснат лесно и бързо чрез отделителната система и най-важното – ДА НЕ СЕ ДОСТИГА ДО ПРОЦЕС НА ФЕРМЕТНАЦИЯ НА ХРАНИТЕ ВЪТРЕ В ОРГАНИЗМА.

Диетата на д-р Хей, позната повече днес под името Разделно хранене, е един от най-модерните принципи за хранително комбиниране, като основната цел е не бързо и ефективно смъкване на килограми, а трайно поддържане на здравословно тегло и цялостно здраве на организма, чрез разумен подбор на онова, което попада в чинията. За всички, които вече са разочаровани, че след седмица няма да могат да се върнат в балната рокля или костюма от бала, е добре да се каже, че ако в онзи далечен момент на Завършването си са се хранили разделно, то тези дрехи щаха да им стават и сега. Защото всеки натрупан с годините килограм, се дължи на човешкото невежество по въпроса с „добрите и лошите комбинации“.

Разделното хранене е цяла наука, която описва състава на храните и взаимодействието между тях. Тъй като теорията може да бъде изложена само в многотомов роман, ние от kulinarno.bg решихме да се заемем да ви даваме най-основните части от нея по групи. И понеже на трапезата на над 70% от българите месото е ежедневна храна, ще започнем с неговите добри и лоши комбинации, за да може да разберете още сега с какво да сервирате следващата мръвка в чинията си.

Според разделното хранене месото може да бъде самостойно ястие и не бива да се комбинират различни меса. За разлика от повечето диети, които днес отричат мръвката на трапезата, режимът на д-р Хей няма против този продукт и дори го счита за задължителен поне веднъж в седмичното меню. Най-добре е месото да се консумира самостойно. Или иначе казано – по-добре си сгответе двойна доза пържола, вместо да си я сервирате с малко картофки или ориз встрани. Не е добре да комбинирате различни видове месо – пилешко със свинско, телешко, агнешко и др. Комбинацията от пилешки гърди с пилешки бутчета също е в противовес с принципите на разделното хранене, защото гърдите са вид бяло месо, а бутчетата – червено. Те имат различно съотношение между белтъчини и мазнини и изискват различен вид стомашен сок за разграждането си.

Месото се комбинира идеално с някои зеленчуци. Тук важно е да си намерите неутрален по своята киселинност зеленчук, който дори ще спомогне правилното и пълно разграждане на мръвката. Най-идеалните партньори на пържолата са марулята, айсбергът, листата спанак и краставицата. Сготвената животинска плът се връзва още със зелена чушка, прясно зеле, пресен лук и чесън. Ето как става порция месо с гарнитура, която изцяло се подчинява на разделното хранене.

Подходяща ли е комбинацията на месо с моркови? Тук някои теоретици и последователи на Д-р Хей смятат, че може да се позволи месо с гарнитура от моркови, патладжани, броколи, карфиол, тиквички и гъби, стига те да са сварени или сготвени на пара. Този тип термична обработка намаля общата киселинност на зеленчука.

Месото със скорбялни продукти е лоша комбинация. Изключително вредни се оказват навиците да си сервираме мръвки с варива като ориз, боб, дори царевица и грах. Месото с картофи е истински бич за организма, колкото и вкусно да се връзва в манджите. Не се препоръчва и комбиниране на мръвки с домат, независимо дали е преминал термична обработка или е суров. Като цяло доматът е особен по своята същност и състав плодов зеленчук, който се разглежда доста обстойно в разделното хранене. Често малки количества от него са склонни да променят общата киселинност на ястието.

С какво не трябва да се сервира месо? Освен гореизброението храни, мръвката не бива да попада в едно меню с растителни мазнини и млчени продукти. Често дори комбинацията на месо със сметана, кисело мляко и особено бяло сирене води до болки в стомаха. Това не е случайно – за обработката на двете храни се изискват коренно различни по Ph стомашни сокове. Затова обикновено едната от тях се разгражда, а втората – ферментира. Според принципите на разделното хранене месо НЕ се яде с хлаб.

Комбинират ли се меса и туршии? Отговорът е НЕ, особено ако говорим за кисело зеле. При по-мазните меса като свинско и агнешко се позволява добавка на лека киселина в минимални количества, която да подпомогне процесът на разграждане на мазнините. В този случай се препоръчват няколко капки лимонов сок или балсамов оцет. Дори е допустима чаша вино, но в никакъв случай кисели зеленчуци от буркан.

Щом хапвате месо, забравете за газирани напитки, плодове и десерти. И то поне 2 часа след като сте приключили с храненето. Ако не можете да хапвате без да си кажете „наздраве“, по добре си налейте 100-тина милилитра бакхусов еликсир, който за разлика от бирата поне не е газиран. Захарите, попаднали в месна храна веднага водят до ферментация и повишено ниво на киселинността. Затова решението да замените алкохола с кола или газирана вода няма да е по-малко пагубно за тялото ви. А най-много ще бичувате организма си, ако му поднесете десерт веднага след месното хранене.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко протеин задължително трябва да се изяде на ден

Защо е важно да се яде храна, богата на белтъчини и колко белтъчини трябва да се приемат на ден за здраве, сила и тонус.   виж още »

Махаме месото от любимите ястия и те остават също така вкусни

Три основни, от които можем да махнем месото без да ни впечатли липсата му.   виж още »

Стареенето при вегетарианците и остаряването на месоядните

Вегетарианците остаряват на митохондриално ниво, а при месоядните старее каротидната артерия.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта