Регистрация

Стареенето при вегетарианците и остаряването на месоядните

24 Aug 2020   /   nina123   /   Видяна: 1115
Стареенето при вегетарианците и остаряването на месоядните

Вегетарианците остаряват на митохондриално ниво, а при месоядните старее каротидната артерия.

 

Спорният въпрос дали трябва да се консумира месо разделя хората на два лагера. И докато някои не сядат на трапеза без мръвка, други отказват да слагат в устата си животинска плът. Отричането от месо в менюто има морален и здравословен аспект. Но дори и здравни експерти и диетолози не могат да са единодушни в плюсовете и минусите от неяденето на мръвки.

 

Два показателя за стареене. Диетологът Ина Кононенко, цитирана от БГНЕС, обяснява, че за износването на тялото има два показателя – дебелината на съдовата стена в общата каротидна артерия и митохондриалното износване в клетката. По тези два показателя тя разглежда ефектите от приема и липсата на месо в организма, откривайки плюсовете и минусите на различните режими на хранене.

 

Месоядните имат по-дебели артериални стени. Именно дебелината на стената на каротидната артерия е признак за телесно стареене. А който папка повечко месце, удебелява тази стена. Като цяло мазните храни от животински произход са главните виновници. Но има и други фактори – прекомерна консумация на алкохол и заседнал начин на живот например. Установено е, че хората, които не ядат месо или си го позволяват в много малки дози и рядко, са с по-тънки стени на общата картотидна артерия спрямо връстниците си. Или иначе казано, те са телесно по-млади.

 

Митохондриите на вегетарианците работят по-зле. Това са микроскопични енергийни депа в клетката, които служат за натрупване и отдаване на енергия. Чистата клетъчна енергия идва от протеините, а най-висококачествените хранителни протеини за човека се съдържат в месото. Ето защо митохондриите на месоядните са по-здрави и дават показател за по-младо тяло в сравнение с неядящите мръвки връстници.

 

Как се намаляват вредните ефекти от консумацията или липсата на месо в менюто? Месоядните трябва да консумират храни богати на витамини В12, D3 и К2. Могат да се запасяват с тези хранителни добавки и чрез таблетки след консултация със специалист. Вегетарианците пък трябва да наблегнат на извлеци от растителни протеини, които се продават в прахообразна форма в хранителните магазини. Онези, които все пак хапват месце, не бива да си позволяват повече от килограм на седмица.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Мъжете живеят по-малко заради яденето на месо

Мъжете ядат повече месо от жените и по-често посягат към мръвките.   виж още »

Основни видове вегетарианци

Видове вегетарианство – каква е разликата между вегетарианци и вегани и какво представлява пескетарианството, овотарианството и лактовегетарианс виж още »

С какво да комбинираме месото според принципите на разделното хранене

Добре е мръвките да се хапват с крехки листни зеленчуци и да НЕ се консумират с картофи или ориз, както повечето хора са свикнали. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта