Регистрация

Махаме месото от любимите ястия и те остават също така вкусни

14 Apr 2022   /   nina123   /   Видяна: 2223
Махаме месото от любимите ястия и те остават също така вкусни

Три основни, от които можем да махнем месото без да ни впечатли липсата му.

 

Великден наближава и в етапа, когато се спазват най-строгите християнски пости, някои хора просто изваждат месото от менюто си. Ала навикът си е навик и мръвката трудно се маха от чинията, особено ако там играе главната роля всеки ден.  Дали по религиозни причини, за детоксикация на тялото преди идването на жегите или просто за смъкване на някое килце и съпричастност към постещите, сега е най-подходящият момент от годината поне за малко да не се хапват меса. Но свикналите да не сядат на масата без мръвка се питат „ами какво ще ям тогава“. Именно на тях сме решили да докажем, че любимото им домашно готвено може да бъде също така апетитно, дори и да се махне месото от него. Ето три варианта на любимите ви сготвени вкъщи храни, но този път без мръвки.

Ориз с месо, но без животински продукти. Дали пиле с ориз, свинско с ориз или кайма с ориз – все месото е ръководно, а оризът се готви по един и същи начин. Опитайте да си направите ориза така, както го хапвате, но не добавяйте животински продукт. Едни го харесват запържен на тиган и след това вкаран във фурната, други приключват с готвенето му още на тигана, а трети пък го слагат с подправки и месо директно в печката. Няма значение. Наблегнете на повечко лук, растителна мазнина, доматен сос (ако слагате) и пропуснете месото за сметка на останалите продукти. Ще видите, че крайният резултат е доста сходен с любимото ви ястие, но този път е и постен. Друг трик е да заложите на гъби, чиято текстура доста наподобява месната.

Вижте как си правим бърз постен ориз с царевица на фурна у дома.

Супи без месо заменят любимите месни предястия. Голям позитив на зеленчуковите супи без месо е, че те могат да бъдат пюрирани. Ако пасирате месна супа, се получава неприятен по текстура пастет. Но опитайте да замените мръвката с картофи и смелете. Имате деликатес с френски акцент, особено ако добавите сметана. Желаете да е напълно постно – в хранителната верига се продават готварски сметани от кокос или ориз без вредни мазнини в тях. Вече имате вкусна и полезна супа. Ако пък искате да запазите целостта на отделните компоненти, месото можете да замените освен с картофи, с повече фиде, ориз и зеленчуци. Ако тук решите да добавяте гъби, помнете, че бульонът може да стане много мътен от тях. Това не се отразява на вкуса, а само на визията. Звучи по-здравословно, нали?

Вижте любимата ни постна крем супа с чушки, картофи, моркови и домати.

Фаст фууд без месо. Разбира се, хората ходят на работа, а в обедната почивка времето и изборът на храна са оскъдни. Опитайте да замените дюнера с фалафел. Помолете в любимия сандвич вместо мръвка да ви изпекат на плочата 1-2 яйца. А ако сте бургер фен и правите тази храна у дома си, в магазините вече се продават вегански бургери, които представляват зеленчукови кюфтета, подправени така, че да имат уханието на месо. Колкото до пиците – знаете ли, че най-известната пица е Маргарита? А тя се прави с доматен сос, босилек и моцарела. В нея по рецепта няма мръвки и се предлага в почти всяка пицария.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Спрете месото на закуска и вечеря

Намаленият прием на месни продукти в менюто допринася за забързване на метаболизма и прочистване на токсините.   виж още »

С какво да комбинираме месото според принципите на разделното хранене

Добре е мръвките да се хапват с крехки листни зеленчуци и да НЕ се консумират с картофи или ориз, както повечето хора са свикнали. виж още »

Пости без стрес за тялото

Правилното постене включва подбор на продукти, които могат да заместят животинския протеин. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта