Регистрация

Ройбос – билката за всички по всяко време

09 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 1661
Ройбос – билката за всички по всяко време

Защо е полезно да се пие чай от ройбос, може ли да се приема вечер и кои хора трябва да се насладят на ползите от ройбоса?

 

Студен чайове, безалкохолни напитки, алкохолни коктейли и смеси за билкови запарки и отвари все по-често съдържат билката ройбос. Непозната по българските земи, тя тепърва навлиза и в кулинарията за направата на сосове и опушване на меса. Ала най-модерно място намира в чаените пакетчета, където се превръща в благотворна отвара с множество ползи за тялото, младостта красотата и виталността.

Какво представлява ройбос? Това е храст с игловидни листенца, който расте единствено в Южна Африка. И докато местните племена от векове се възползват от лечебните му качества, то плантациите с ройбос за чай са сравнително модерни съоръжения, намиращи се единствено до Кейптаун, където растението изпитва комфорт и се развива правилно. В насажденията се използват единствено био естествени торове, а храстите не се обработват и третират с никакви препарати. Така се запазва максимална чистота на продукцията. Листата се обират в определен етап на свежест и се сушат, за да се превърнат в билката ройбос, която достига до магазините по целия свят.

Ползи за здравето от ройбос. Запарките и отварите, приготвени от листенцата, са изключително богати на антиоксиданти. Те спират стареенето и подпомагат регенерацията на клетката. Ройбосът е наситен с важни микроелементи – магнезий, цинк, калций, желязо и манган. Подпомага заздравяването и изчистването на кожата, поддържа мускулната и ставната здравина, грижи се за правилната обмяна на веществата и забързва метаболизма. Учени твърдят, че пиенето на чай от ройбос е добра превенция от ракови заболявания, а диетолози го включват към различни хранителни режими за отслабване и срещу запек. Ройбосът не съдържа кофеин, но има мощни тонизиращи качества, затова е обявен за билка на бизнесмените.

Кой може да пие ройбос? Медицината е във възторг от качествата на растението и го препоръчва на всички групи от хора. Може да се употребява от бременни и кърмачки, защото не съдържа кофеин и има успокояващи стомаха свойства. Дава се и на бебета против колики или като заместител на млякото при деца с алергия към лактоза. Препоръчва се на интензивно трениращи за наваксване на дефицитите от минерали след обилно изпотяване. Дамите го пият като отвара за младост и красота поради антиоксидантните, антибактериалните и антисептичните му свойства. Хората с напрегнато ежедневие го предпочитат като най-полезния и безвреден начин за тонизиране на тялото и ума. Ройбосът не съдържа калории и е подходяща добавка към всяка диета. Билката не съдържа кофеин и може да се консумира непосредствено преди заспиване, за да действат благотворните ѝ съставки на тялото по време на сън.

Рецепти с ройбос. Отвара или запарка от билката се ползва за изчистване и поддръжка на кожата дори и външно. Подходяща е като тоник за лице вместо мицеларна вода и не изисква отмиване. Използва се и за обливане на косата след къпане. Поставен под надупчено фолио, върху което се пече месо, ройбосът придава приятен опушен аромат на мръвки и морски дарове. Прибавя се в супи и сосове за подсилване на вкуса на ястието и потъмняване на цвета. Чай от него влиза дори в състава на сладкиши и кексове вместо вода. Спецификата на вкусовите му качества придава допълнителна питателност на сладки и солени ястия и вкарва доза екзотика в напитки и коктейли.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пресен копър – благодат за кожата, стомаха, дробовете и очите

Копърът е билка, която избистря кожата, изсветлява и премахва пигментни петна, регулира работата на стомаха и червата, помага в отслабването и прочист виж още »

Дойде времето за бране на дренки и правене на компоти и сладка от тях

Дрянът като билка. Плодовете на дряна засилват имунитета преди студените месеци и са основа за вкусна домашна зимнина с дренки.   виж още »

Домашен сироп от глухарчета, наричан мед от глухарчета

Глухарчето като билка и как се прави мед  от глухарчета, сок от глухарчета и природни лекарства с глухарчета?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта