Регистрация

Дойде времето за бране на дренки и правене на компоти и сладка от тях

05 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 2657
Дойде времето за бране на дренки и правене на компоти и сладка от тях

Дрянът като билка. Плодовете на дряна засилват имунитета преди студените месеци и са основа за вкусна домашна зимнина с дренки.

 

Началото на септември е и дрянът радва с първи узрели плодове. Храстът, който може да се превърне и в дръвче с височина до 7 метра, се споменава още от древността. Той е символ на здравина и устойчивост за поети и мислители, а за билкари и знахари е природен илач. В България се слави с факта, че е сред първите растения, които цъфтят, но последни дават плод. Затова и по коледните празници все още има шанс за пресни дренки на трапезата. А ако планирате да се порадвате на септемврийското слънце сред природа, пъхнете една торбичка в джоба – червените дренки могат да ви изненадат в почти всяка широколистна гора в страната. Ето как да ги берете, за какво са полезни и какво можете да приготвите с тях.

Бране на дренки. Когато узреят, те стават тъмно червени. Търсете плодчета с наситен цвят и твърди на пипане. Усетите ли омекване – не прибирайте тази дренка у дома си, защото може да развали и останалите. Опипвайте и разглеждайте всяко плодче, защото в следващите три месеца различните дренки на едно и също дърво ще са готови за консумация по различно време. Можете да се върнете до същото растение след месец, ако сте отчели, че има достатъчно количество недоузрели плодове. Щом ги приберете у дома, измийте и щателно подсушете. А след това ги съхранявайте свежи, изсушете, замразете или превърнете в домашни компоти и мармалади.

За какво са полезни дренките? Природата е помислила за всичко и ни дарява червените плодчета именно когато тялото има най-голяма необходимост от тях. В народната медицина през месеците от септември до февруари дренките се използват за подсилване на имунитета на децата. Те са най-богатата на витамин С находка сред природата в България като съдържат 4 пъти повече естествена аскорбинова киселина от лимоните и дори повече от царицата на билките – шипката. Богати са още на витамин Е, флавоноиди и антиоксиданти, които пречистват тялото и имат подмладяващ ефект върху клетката. Плодовите киселини и веществото рутин чистят бъбреците и черния дроб. Комплексът от минерали в комбинация с витамин С подсилва тонуса и имунитета, а активните вещества правят дренката известен лек срещу диария. Сокът от дренки понижава кръвната захар и спомага обновяването и изчистването на кръвта. Понижава и нивата на лошия холестерол и спомага поддържането на здравословно тегло. В замразено и сушено състояние могат да се съхраняват с години без да губят полезните си качества.

Кой не трябва да яде дренки? Силната концентрация на плодови киселини ги прави агресивни към раздразнен стомах. Ето защо хората с гастрит и язва не могат да се възползват от свойствата им. В сушен вариант въглехидратът се концентрира, затова диабетиците трябва да залагат повече на сока на плодовете, отколкото на месестата им част. На деца е по-добре да се предлагат сушени, на сладка или компоти, тъй като са по-щадящи за стомаха. Това не означава, че мъниците не бива да ги консумират и в пресен вариант – просто не трябва да е в големи количества и при наличие на стомашен дискомфорт.

Съхранение на дренки. След като ги наберете измийте хубаво и подсушете много добре. Разстелете върху хартия или кърпа за няколко часа, за да изсъхнат хубаво. След това можете да приберете във фризер за зимата или в хладилник, за да издържат по-дълго време в пресен вариант. Ако разстелите в сухо проветриво помещение, ще имате домашни сушени дренки. А ако харесвате компоти и сладка, ето как да си ги направите.

Как се прави компот от дренки? Измитите плодове се разпределят в буркани, като количеството е спрямо индивидуалните предпочитания. Добавят се по 5-7 с.л. захар в буркан и се налива чиста вода догоре. Затварят се капачките, бурканите се редят в тенджера и се кипят във вода за 20 минути след завирането. После се вадят внимателно и се обръщат с капака надолу за 24 часа.  Капачките се натискат с пръст и ако не подават, бурканите се прибират на хладно в долап или зимник.

Как се прави мармалад от дренки? Тук се изисква усилена работа по почистване на костилките, но  дъждовните есенни дни у дома дават необходимото време. На 1 кг плод с костилка се добавят 800 г захар и 600 мл вода. Захарта и водата се кипват до получаването на захарен сироп. Добавя се месестата почистена част от плодовете и се вари в тава на силен огън до сгъстяване. Получената вряла смес се прехвърля в стерилизирани на 110 градуса фурна буркани и капачки за 12 минути. Затваря се плътно и се оставя за ден с капачките надолу. После се прави проверка и се прибира. Освен вкусна добавка към печен и паниран хляб, домашни мекици и палачинки, това сладко от дренки е идеален лек срещу разстройство, който децата ще приемат без мръщене.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ройбос – билката за всички по всяко време

Защо е полезно да се пие чай от ройбос, може ли да се приема вечер и кои хора трябва да се насладят на ползите от ройбоса?   виж още »

През април събираме пъпки от бреза като билка

Неразпуканите пъпки от бяла бреза лекуват бъбречни заболявания, регулират храносмилателната и отделителната система, грижат се за здравето на сърцето, виж още »

Съберете листа от къпина сега, за да лекувате детето през зимата

Билка срещу проблеми в дихателните пътища – листата от къпина облекчават кашлицата от настинки и вирусни инфекции.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта