Регистрация

Домашен сироп от глухарчета, наричан мед от глухарчета

23 Mar 2022   /   nina123   /   Видяна: 1902
Домашен сироп от глухарчета, наричан мед от глухарчета

Глухарчето като билка и как се прави мед  от глухарчета, сок от глухарчета и природни лекарства с глухарчета?

 

В последните години на пазара в България се появяват странни продукти под името „мед“. Логичен бе въпросът кога точно пчелите събират прашец от цветовете на кокичета, при условие, че кошерите са зазимени докато белият цвят на предвестника на пролетта вече прецъфтява. Все пак т.нар. „мед от кокичета“ е факт, но името му е подвеждащо, защото в направата му не участват никакви пчели. Други модерни варианти без участие на жужащите насекоми са „медът от глухарчета“ и „боровият мед“. И тъй като жълтите главички на първите глухарчета скоро ще обагрят родните поляни, ето как да си направите домашен мед от глухарчета и да го използвате дори като билка.

Цветовете на глухарчетата са билка. Всъщност цялото растение, включително и коренът са незаменима част от народната билкова аптека с доказани лечебни свойства върху черния дроб, пикочните пътища, нервната, дихателната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Запарки, отвари, настойки и тинктури се използват за борба с камъни в бъбреците, понижаване на холестерола, прочистване на черния дроб, подобряване на метаболизма, успокояване и хармонизиране на тялото, овладяване на кръвното налягане.

Кои цветове на глухарчета се събират? В някои части на страната жълтият цвят на глухарчето се нарича „жълтурче“ и именно това е ценната част от билката за направата на мед. Важно е да се бере докато е съвсем прясно и не е напълно разтворено. Ето защо през следващите седмици можете да се възползвате от правилния момент за събиране на цветовете. Откъсва се жълтата част с прилежащите към нея странични зелени листенца, които я увиват. Можете да съберете и съвсем малка част от стебълцето. Не вярвайте на слуховете, че белият сок на растението е отровен.

Как се прави мед от глухарчета? Традиционната рецепта за мед от глухарчета изисква да съберете 200 пресни цвята и да ги измиете под течаща студена вода. След това прехвърлете в тенджера и залейте с 1 литър студена вода. Сложете да кипнат, а щом водата заври, намалете огъня на слаб и оставете под капак да къкри 15 минути. После охладете, прецедете и върнете в тенджерата. Прибавете 1 кг захар и подгрейте докато захарта се разтвори като бъркате. Получава се гъст сироп от глухарчета със специфичен приятен аромат и медени вкус и цвят, откъдето идва и некоректното му име. Пресипете сиропа в буркани или стъклени шишета и приберете в хладилник или стерилизирайте. Можете да разреждате с вода за домашен сок или да взимате по 1-2 супени лъжици дневно като билка или вместо десерт.

По-полезен мед от глухарчета. Вместо да разтваряте бяла захар в билката – благодат за черния дроб, можете да направите друго. Кипнете 50 цвята от глухарчета с 250 мл вода както е описано по-горе. А когато отварата е готова и прецедена, я подгрейте до 40 градуса и разтворете в нея 300 мл истински пчелен мед. Не подгрявайте отново, ами проявете търпение при разбъркването, защото медът губи полезните си качества при температура над 40 градуса. Към получения сироп можете да добавите сока на 1 лимон, по 1 ч.л. джинджифил, канела и куркума на прах и по този начин да имате истински мед от глухарчета, доколкото е възможно това да бъде постигнато. С по 1 с.л. от него на гладно три пъти на ден ще успеете да се насладите пълноценно на лечебните качества на билката.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Златен мед с куркума – натурална хранителна добавка за здраве

Златен мед с куркума и черен пипер подсилва имунитета, разкрасява и подпомага отслабването.   виж още »

Ройбос – билката за всички по всяко време

Защо е полезно да се пие чай от ройбос, може ли да се приема вечер и кои хора трябва да се насладят на ползите от ройбоса?   виж още »

Билката Върбинка – наберете докато сте на разходка

Безценна билка с магически свойства лекува рани, заздравява имунитета и се грижи за женското спокойствие.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта