Регистрация

Пресен копър – благодат за кожата, стомаха, дробовете и очите

12 Dec 2022   /   nina123   /   Видяна: 1760
Пресен копър – благодат за кожата, стомаха, дробовете и очите

Копърът е билка, която избистря кожата, изсветлява и премахва пигментни петна, регулира работата на стомаха и червата, помага в отслабването и прочиства дихателните пътища.

 

Пресният копър вече не расте в домашните градини на двора, но на щанда с подправките е все така свеж, благоуханен и лековит. Някои предвидливи домакини са се запасили с домашен замразен копър, прилежно пакетиран във фризера. Други пък са избрали да поставят саксия с подправката в кухнята си, за да им бъде под ръка, когато потрябва. Но дори и да не сте от тях, можете да разчитате, че магазините го предлагат и извън сезон, без съществена разлика в качеството. А на него освен за приятен аромат, красива украса на ястия и допълнение в салати и гозби, можете да се доверите и в грижата за кожата, стомаха, бронхите и очите.

Кашкавалено хлебче с копър и магданоз

Пресен копър в грижата за лицето. Растението е богато на витамини В, С и Р, както и на минералите желязо, фосфор, калий и калций. Съдържа още каротиноиди, подобно на оранжевите плодове. В него има вещества, известни с избелващия си и детоксикиращ ефект. Затова от незапомнени времена копърът се използва като натурална козметика. Стрийте дръжките, за да освободи етеричните си масла. А след това намажете подутини и отоци под очите, увисващата „двойна“ гуша или набразденото чело. Ще забележите как след няколко нанасяния в рамките на седмица, контурите на лицето се извайват. Използвайте го срещу пигментни петна и за избледняване на цвета на луничките. Намазвайте локално без отмиване със сока, който пуска растението, докато го мачкате между пръстите си. Ето идея за евтино и ефективно домашно мазило за лице, което се прави за секунди.

Рецепта за гарнитура от маринован лук с копър

Копърът регулира стомашната дейност. За да се порадвате на благотворното му въздействие, можете да го хапвате директно, добавяте към зелено смути, салати и основни ястия. 50 грама на ден са достатъчни, за да облекчи подуването, усещането за тежест и натрупването на газове. Действа еднакво добре срещу запек и диария, защото има силата да регулира работата на стомаха и червата. Неслучайно копър се добавя в бебешките запарки за облекчаване на колики. Идеален е при спазми и дори менструални болки. Ако разполагате със сушен копър, сипете 1,5 с.л. в 400 мл вряща вода, захлупете с капак, махнете от котлона и след 15 минути прецедете. Можете да пиете вместо чай или вода както срещу болежки и оплаквания към храносмилателната система, така и като спомагателна добавка при диета за отслабване.

Рецепта за салата от краставички с марината и копър

Копър за здрави очи. Очите се повлияват от копър по два начина – чрез вътрешен прием и чрез компреси. Копърът е природен лек в борбата с късогледството. В миналото още при първи симптоми са се правели компреси и се е препоръчвал приема на 10 стръка на ден. И докато си хапвате ароматните листенца, поръсени със сол и покапани с малко зехтин, можете да си наложите и по 1 компрес, като напоите марля или тампон със соковете на копъра и поставите върху очите. Едновременно ще помогне на зрението и ще премахне кръговете и подпухванията от умора.

Рецепта за домашна шунка с копър и моркови

Копърът прочиства дихателните пътища. Това негово свойство е особено важно в сезона на вирусите, когато възстановяването от поредната прекарана болест със сополи и кашлица отнема време. Най-ефективно е да използвате етерично масло от копър, чийто мирис да витае из стаята, в която оздравявате. Може обаче и да го хапвате в пресен вариант, като дишате дълбоко по време на дъвчене. Ще усетите как секретите от дихателните пътища се втечняват и скоро ще напуснат дробовете, бронхите и гърлото, за да се почувствате отново свежи и готови за подвизи.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ройбос – билката за всички по всяко време

Защо е полезно да се пие чай от ройбос, може ли да се приема вечер и кои хора трябва да се насладят на ползите от ройбоса?   виж още »

Чай от магданоз – доказан лек за бъбреци, храносмилателна и полова система

Чаят от магданоз облекчава предменструалните болки, подобрява бъбречната дейност и храносмилането. виж още »

Свойства и употреба на царицата на билките – шипката

За какво е полезен шипковият чай, как се прави вино и мармалад от шипки, кога се бере билката и как се съхранява - прочетете сега! виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта