Регистрация

Правилно съхраняване на великденски яйца

15 Apr 2020   /   nina123   /   Видяна: 2378
Правилно съхраняване на великденски яйца

Не използвайте за украса яйцата, които ще се ядат. По-добре ги дръжте в хладилника, за да запазят хранителните си качества.

 

Вече в магазините се предлагат и готови сварени и боядисани яйца за Великден. Дали ще изберете тях или ще запретнете ръкави и отделите време и енергия, за да овапцате яйцата по ваше желание, е индивидуално решение. Но едно е ясно – за празника, дори и в извънредно положение, ще има шарени яйчица. Но как да не се развалят за броени дни и как да сме сигурни, че ще издържат до седмица без риск за здравето на близките? Ето няколко съвета.

 

Великденските яйца трябва да са твърдо сварени. Ясно е, че суровите яйца се развалят по-трудно, но щом преминат термична обработка, тя трябва да гарантира пълното им стягане. След като сте проверили срока на годност на партидата, я оставете да се темперира в стаята един час преди варенето. После застелете кърпа на дъното на тенджерата, в която ще варите. Подредете яйцата и залейте с хладка вода. Сложете да кипват и дръжте поне 12 (може и 17) минути след завиране. Следва да оставите да се охладят, извадени от съда, без да шокирате със студена вода. Отнема време, но това е най-сигурният начин, че ще са добре сготвени и няма да имат посинял белтък.

 

Оцет във водата за варене на яйца. Неслучайно при поширането на яйца във водата се слага оцет. Нормално е в черупката да има микропукнатини и в процеса на варенето яйцата да се спукат. Оцетът реагира с белтъка като го събира и тези малки отворчета няма да станат на големи дупки при разширяването на белтъка от варенето. За съжаление обаче оцетът намалява и здравината на черупката, затова мнозина не го добавят, тъй като искат здрави бойци на великденската трапеза.

 

Боядисаните яйца веднага в хладилника. След като приключите с цветното творчество и намажете яйцата с олио, за да блеснат, ги подредете в кутия за яйца, която се затваря и приберете в хладилника. Много от натравянията с яйца по Великден са именно заради неправилно съхранение. Много е красиво да имате на масата в кухнята панер с боядисани яйца, но в този случай те ще се развалят до три дни. В хладилник пък ще издържат осем дни, което доста увеличава трайността им.

 

Кухи яйца за украса. Ако все пак не можете без шарените символи на празника, то боядисайте само черупки. С игла пробийте върха на суровото яйце и разбъркайте внимателно вътрешността. После я изцедете в чашка. А след това можете да използвате за дадено ястие или при месенето на козунаци. А черупката оцветете без да варите.

 

Как да не се омиришат яйцата в хладилника? Дръжте великденските яйца далеч от манджи и лук, защото са склонни да попиват миризми, които отчетливо се усещат при ядене. Ако ги съхранявате в кора с капак, още по-добре. И прибирайте на хладно веднага щом „силовата надпревара“ с тях приключи, защото в сварен вариант всяка минута на топло е от значение. Счупените бойци, които не планирате да хапвате на момента, увивайте в найлонов плик и консумирайте до 24 часа, защото с пукната черупка се развалят още по-бързо.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Яйца с ваденки за Великден – изящни и лесни боядисани яйца

Как се правят великденски яйца с лепенки и хитринки за оригинални, лесни и красиви великденски яйца?   виж още »

Рецепти с яйцата от Великден – сосове за мазане с варени яйца

Доматен, майонезен, рибен и още видове пастет от варени яйца с билки. Идеална идея за мезе или мазане на филийка.   виж още »

Какво да сготвим с яйцата от Великден – яйца по шотландски

Варено яйце в обвивка от кайма, панирано с брашно и галета.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта