Регистрация

Рецепти с яйцата от Великден – солени кексове с варени яйца

23 Apr 2020   /   nina123   /   Видяна: 1566
Рецепти с яйцата от Великден – солени кексове с варени яйца

Идеалната закуска с останалите яйца от Великден. Храна за сутрин и следобед, за работа и у дома.

 

В три поредни дена предлагаме как да използвате останалите от великденските празници яйца, като ги впрегнете във вкусна, лесна за направа и практична храна. (Вижте как да си направите панирани яйца по шотландски и как да приготвите пастет от варени яйца.) Днес ще дадем идеи за домашен солен кекс в няколко варианта, като в тях ще можете да употребите и други изостанали продукти от празниците.

 

Традиционен солен кекс с варени яйца. За него пресейте две чаши брашно в купа. В друг съд се разбиват две сурови яйца, а в трети – малко повече от една чаша кисело мляко с 1 ч.л. сода бикарбонат и 1 с.л. лимонов сок. Следва съставките да се обединят при брашното. По желание можете да добавите чубрица или мащерка, люспи пикантен пипер или пък ексцентричният, но вкусен в тези случаи ким. Следва да хванете наръча от варени яйца и да го нарежете на парчета. Прибавяте в сместа и изсипвате в тава с високи бордове. Запича се в предварително загрята на 180 градуса за 45 минути.

 

Солен кекс с много продукти. Не се чувствайте длъжни да се ограничите само с добавката на яйца. Ако ви е останало и печено агнешко, наситнете и добавете. Ако ли не – на негово място може да вложите шунка, луканка или друг колбас. Със зеленчуците и растителните въглехидрати импровизацията е още по-обширна. Пресни чушки или тиквички на кубчета, резени кисели краставички, мариновани гъби от буркан, грах или царевица от консерва. А сирената направо обожават този солен кекс. Можете да натрошите бяло сирене на едро или да добавите ситни кубчета жълто или синьо сирене. Огледайте какво изостава в хладилника и преценете дали би ви харесало в солен кекс.

 

Солен кекс с варени яйца и стар хляб. Също е много вкусно, но тук добавката на сирена е задължителна. Разбийте едно-две сурови яйца, добавете в тях около 200 мл мляко и подправки на вкус. След това накъсайте хляба на парчета, смесете със сирена и нарязани варени яйца и прехвърлете в намаслена тава. Залейте с млечния сос и печете 25 минути на 200 градуса.

 

А ако имате други предложения за солен кекс или рецепти с изоставащи яйца от Великден, можете да споделите на фейсбук страницата ни.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Рецепти с яйцата от Великден – сосове за мазане с варени яйца

Доматен, майонезен, рибен и още видове пастет от варени яйца с билки. Идеална идея за мезе или мазане на филийка.   виж още »

Какво да сготвим с яйцата от Великден – яйца по шотландски

Варено яйце в обвивка от кайма, панирано с брашно и галета.   виж още »

Хлебен пудинг - решението за стария козунак

Превърнете останалите от Великден козунаци в страхотни свежи сладкиши или питателно тестено основно.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта