Регистрация

Хлебен пудинг - решението за стария козунак

10 Apr 2018   /   nina123   /   Видяна: 2152
Хлебен пудинг - решението за стария козунак

Превърнете останалите от Великден козунаци в страхотни свежи сладкиши или питателно тестено основно.

 

След Великден в хладилника и долапа остава срамно количество храна – печено агнешко, поне дузина варени яйца, доста пресни зеленчуци и не на последно място – козунаци. Грях е да се изхвърля храна, но какво да се прави с толкова много провизии, които обещават да се развалят в близките дни? И докато зеленчуците и яйцата смело можем да комбинираме в салати, месото да притоплим, панираме или използваме за плънка на бургери, то козунаците вече са започнали да се вдървяват и сякаш за тях няма така практични решения.

 

Хлебният пудинг е разкошна идея да вдъхнем нов живот на стария козунак. Приготвя се лесно, вкусно и питателно ястие е, а най-важното – може да бъде както в сладък, така и в солен вариант. Затова позволява да си го спретнете за всяко от основните или междинните ястия, като можете да използвате и огромни количества от сладкия великденски хляб.

 

Какво представлява хлебен пудинг. Най-общо това е тестено изделие от напоен в мляко или течна сметана и разбити яйца хляб. Идеята е практична не само за козунаци, а за всякакъв насъщен, дори и направен от алтернативни на бялото брашна. Ако спазвате пропорцията – на 500 г тестено изделие 300 мл мляко или сметана и 3 яйца, няма да сбъркате. 50-100 г разтопено масълце също ще дойдат добре. Добавките са в зависимост от търсения краен резултат.

 

Солен хлебен пудинг от козунак. Освен трите гореизброени основни продукта, се запасете и с някакъв вид сирене – чедър, ементал, бяло саламурено, кашкавал, бри, синьо сирене и всякакви комбинации между тях. Всичко зависи от вкуса. В купа се разбиват яйцата, добавя се млякото (сметаната) и подправки на вкус – босилек, риган, мащерка, сминдух, шарена сол, кимион, къри – каквото прецените, че си отива. След това начупете на едро козунака при течните съставки и деликатно разбъркайте с шпатула. После пресипвате половината от тестото в тава, добавяте 2/3 от рендосаното или натрошено сирене, следва другата половина тестена смес и печене около 25 минути на 180 градуса. За финал поръска от останалото сирене, допичане за няколко минути и сервиране. Толкова е лесно.

 

Опитайте солен хлебен пудинг с месо или зеленчуци. Не ограничавайте фантазията си само до сирена. Факт е, че те си подхождат особено добре с евентуалния локум, ядки и сушени плодове от козунака. Но можете да си направите лучена запръжка от кайма или накъсано на ситно месо (агнешко, останало от празника например). Така ще получите странен и различен сандвич. Импровизирайте и със зеленчуците. Чушки, домати, тиквичка – всички те ще се вържат с идеята.

 

Сладък хлебен пудинг от козунак. Тук добавете захар към течните съставки, а след това по желание канела, джинджифил, карамфил, ванилия, есенция ром, шоколадови капки. За плънка можете да изберете сушени плодове, любимото домашно плодово сладко, пресни плодове (особено банани) и да ги съчетаете с шоколад или карамел. Ентусиасти слагат в хлебния си пудинг бонбони маршмелоу, цели бисквити, плодове от компоти, блокчета шоколад, миксове от ядки. Въобще – фантазията е майка на успеха. Обмислете добре какво ви се хапва и си го направете. Няма смисъл да се изхвърля храна.

 

Още идеи за домашен хлебен пудинг. Можете да заложите и на хитринката да превърнете пудинга в кръмбъл, като заделите част от тестеното изделие и го минете през чопър с масло. После поръсете с получените трохи. Друга хрумка е да създадете своя украса с част от плънката или да запазите директно горната кора на козунака цяла, да я напоите с яйчена смес и след това да захлупите с нея. Така ще се получи нещо като пълнен козунак или козуначена млечна баница.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Рецепти с яйцата от Великден – солени кексове с варени яйца

Идеалната закуска с останалите яйца от Великден. Храна за сутрин и следобед, за работа и у дома.   виж още »

Козунаци с вредни съставки заливат българския пазар по Великден

Народът търси евтин продукт, но в козунак за 2 лв. не бива да се очаква, че има яйца, масло или мляко, обяснява председателят на Активни потребители Б виж още »

Да изчистим хладилника и килцата след Великден

Пет правила, с които да изчистим хладилника и да махнем бързо качените килца от Великденския гуляй. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта