Регистрация

Бананови палачинки с какао

Бананови палачинки с какао
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 3745

Какакови палачинки с банани и ванилия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Спомен на редактора: Една сутрин дъщеричката ми, която още няма 3 годинки, ме видя как работя в kulinarno.bg по рецепта за бананови палачинки и невинно каза „мама – икам тоа“, като гледаше красивите и ароматни десертчета с жива наслада. Пръстчето, което ми сочеше монитора, ме накара мигновено да оставя работата и да сложа престилката. Повиках Кати да ми помага. Не бях правила точно БАНАНОВИ палачинки, но щерката се оказа голямо вдъхновение. Нарами се ентусиазирано да бърка две яйца в купата, докато аз борех бананите с вилица... Така си продължихме по женски – и виждате резултата. Импровизирах, но станаха идеални. Идеята е да се абстрахирате от познанията за консистенция на нормалната палачинкова смес и да направите тази по-гъстичка. Друг съвет е – не пестете от количеството и качеството на маслото, защото то носи основния вкус на тази апетитна закуска.

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 2 банана
  • 350 г брашно
  • 200 мл мляко
  • 125 г масло (1 малък пакет)
  • 30 г неподсладено какао (силно)
  • 1 пакет ванилова захар
  • 2 с.л. захар
  • 1/3 ч.л. сол
  • щипка сода
  • мед или шоколад за поднасяне
  • тиган с незалепващо покритие

Начин на приготвяне:

1. Разтопете си 105 грама от маслото. Нека ви останат само 20 грама за реалното пържене. Масло се разтапя на водна баня, за да не загори и стане безвкусно, но честно казано, изпитвам неприазън към тази процедура, затова включвам котлона на най-слаба степен, нарязвам маслото на малки парченца и бъркам постоянно докато се втечни. Ако го направите на водна баня си гарантирате същия резултат, но май усилията са една идея по-малко.

2. Бананите обелете и намачкайте с вилица. Ако се пюрират, се губи част от вкуса им.

3. С миксер си разбийте яйцата, след това добавете в тях солта и захарта, после млякото и маслото. Идва ред на брашното – сипвайте докато се получи консистенция на кексова смес. После вкарайте какаото, бананите, ванилията и содата. Всяко брашно има специфична попивателност, затова неговото количество е строго индивидиуално. Аз използвах бяло брашно от БИОлющена пшеница. С пълнозърнесто нещата са по-различни, а палачинките са по-плътни и хрупкави. За мен лично – и малко по-безвкусни.

4. Когато сместа е готова, си сложете тигана да загрява на умерен огън. Непосредствено преди да изсипете палачинковата смес за запичане (съветвам да използвате черпак) резнете малко от останалото неразтопено масло. После си гребнете 1/3 черпак от сместа и изсипете в средата на тигана. Тези палачинки се правят по-малки по диаметър от познатите обикновени домашни палачинки, защото могат да се накъсат. Идеята е и да станат по-дебели.

5. Ще разберете, че трябва да обръщате палачинката, когато по горната повърхност се образуват мехурчета, а ръбовете пожълтеят леко. Обърнете и веднага намажете с още от разтопеното масло току-що изпечената страница. Използвайте четка. След около минута извадете палачинката, сложете да се разтапя масло за следваща, а през това време намажете втората страна на предишната с масло. Добре е да сте чевръсти в този момент.

6. Ако палачинките ви започнат да загарят рязко по повърхността, намалете огъня. Никой не обича глетава сърцевина и горчаща обвивка. Изпечете си и останалите и задължително ги трупайте една върху друга. Губи се ефирността им, но ефектът на маслено отвръщане е уникално вкусен.

7. Сервирайте си ги с любимия мармалад, хубав мед или течен шоколад. А после си хапнете сладичко!

Забележка: Тиганът на снимката е с диаметър 28 см., ако това ще ви помогне да прецените каква големина палачинка трябва да се получи.

А следващия път импровизирайте с различно брашно, повече ванилия, заменяне на какаото с канела – всеки вариант, който ви хрумне има чар. Ще се убедите!

палачинки с банани и какао

вкусни бананови палачинки

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта