Регистрация

Прочистваща постна диета преди Коледа

12 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 6108
Прочистваща постна диета преди Коледа

Освежете тялото и смъкнете излишни килограми с родните плодове и зеленчуци, които се намират на пазара през декември.

Броени дни остават до едни от най-атрактивните за годината гуляи, които са продредени в такава последователност, че човек няма време да си почине от хранителния маратон. Преяждането стартира на Бъдни вечер, преминава през стомашния шок на Коледа, а след това хладилникът е пълен с ястия, които трябва да се ометата до новото голямо тъпчене и препиване, с което посрещаме и новата година. Освен на килограмите този режим се отразява неблагоприятно и на стомаха, метаболизма и целия организъм, който се затлачва със захари от десертите, с мазнини и токсини от месата. Затова е добре преди организмът ни да понесе предстоящото свръхнатоварване поне да бъде прочистен и потготвен за него.

Но диетите по време на пости са труден експеримент, тъй като много от продуктите са табу в този период. На помощ се явява българският хранителен експерт – д-р Мария Веселинова, която създава прочистваща осемдневна зимна постна диета, в която не се застрашава имунната система, свалят се килограми и се оттлачват токсините от тялото. По време на режима се яде по 4 пъти на ден, като всяка сутрин на гладно се пие 250 мл вода, в която е изстискан половин лимон. В два последователни дни се яде едно и също, затова можете директно да си приготвите две порции от дадено ястие.  Д-р Веселинова предупреждава, че диетата е подходяща само за възрастни хора без здравословни проблеми, изискващи специален режим на хранене.

Ден 1 и ден 2: За закуска се яде количество по желание печена тиква на фурна с канела. За обяд можете да си хапнете 250 г ориз на фурна. Ако ви е безвкусен добавете в него маслини, грах или царевица. Можете да го полеете с малко зехтин. Не посолявайте ястията. За следобедна закуска изяжте 70-80 г сурови ядки по избор. Препоръчват се орехите, бадемите, кашуто и тиквените семки. На вечеря си направете 300-400 г салата от рендосани кореноплодни зеленчуци. Подправете я с лимонов сок и зехтин. Преди лягане, ако изпитвате глад, можете да го притъпите с половин грейпфрут.

Ден 3 и ден 4: Закусете с препечени ядки по избор. На обяд си изпечете 350 г картофи, без да се изкушавате да им прибавяте сол или масло. Единственото допустимо е зехтин. Следобеда изяжте пресен плод по избор, като все пак не прекалявате с количествата. За вечеря си опечете цвекло на фурна.

Ден 5 и ден 6: Закусете с циганска баница с пълнозърнест препечен хляб. Върху него просто сипете капки зехтин по избор и поръсете с обичани подправки. Най-добре е да сложите къри, чубрица, мащерка, риган или куркума. Не си позволявайте повече от три филии, въпреки че са по-малки от обикновените. Ако ви е прекалено безвкусно, украсете сандвича с листни зеленчуци по избор или резенчета краставица. Не яжте домати в рамките на диетата. За обяд си направете розички карфиол на пара. Нека ястието бъде около 350-400 г; не повече. За следобедна закуска изпийте някакъв фреш. Най-добре е да бъде от зелена ябълка, грейпфрут, цвекло или от моркови. Можете и да ги комбинирате помежду им. Бананаите и прасковите са силно непрепоръчителни. Мандарините – също. Вечеряйте с богата салата от сезонни листни зеленчуци (зеле, листа алабаш, пресен лук и каквото друго зелено ви попадне). Към салатата прибавете и 15-20 броя маслини. Подсладете със зехтин, лимонов сок или оцет.

Ден 7 и ден 8: Закусете с пресни плодове по избор. На обяд си задушете микс от зеленчуци – грах, броколи, карфиол, чушки, тиквички. Не си позволявайте повече от 450 г от ястието. За следобедна закуска хапнете 30 маслини. На вечеря си направете традиционната заешка салата със зеле, моркови и копър.

Забележка: По време на диетата се стремете да пиете по 2 литра вода или зелен чай на ден и да сведете консумацията на алкохол до минимум.

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

15-и ноември – влизаме в Рождествените пости

По време на Коледните пости се редуват строг пост с растителни блажни храни и е допустимо понякога да се консумират морски продукти.   виж още »

Подгответе стомаха си за голямото преяждане

Заредете се с витамини и пробиотици и прочистете черния дроб за тежкия хранително-питеен маратон по празниците.   виж още »

Как да придадем коледно настроение на любимите напитки

От кафе, мляко и чай, до греяно вино и карамелена ракийка – изберете своята напитка, за да се поглезите в студеното време.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта