Регистрация

Как да придадем коледно настроение на любимите напитки

13 Dec 2018   /   nina123   /   Видяна: 1413
Как да придадем коледно настроение на любимите напитки

От кафе, мляко и чай, до греяно вино и карамелена ракийка – изберете своята напитка, за да се поглезите в студеното време.

 

Кафе, топло какао, прясно краве или ядково мляко и дори вино и ракия – все една от тези напитки е любима на българина. Има начин с малко суета да превърнем обикновената си табиетлийска чаша за започване или завършек на деня в истинска празнична наслада. Нужна е фантазия, тиква, цитрусови корички и подправки. Останалото е въпрос на вкус.

 

Вълшебните съставки за вкусно коледно настроение. Можете да си направите заготовки и всеки миг, когато решите да се поглезите в студеното време, просто да пристъпите към смесване според желанието си. За целта ви трябват – канела и джинджифил на прах, лимонови и портокалови корички, кардамон, индийско орехче, мед. Всичко това се купува директно от магазина. Отделно си запечете на сух тиган карамфилчета и след това ги счукайте в хаванче. Ако ще залагате на безалкохолни напитки, поръсете парче тиква с ванилова или канелена захар и го запечете до карамелизиране във фурната. После оберете сърцевината с лъжица и намачкайте на пюре или пюрирайте с пасатор. Готови сте със заготовките.

 

Коледни предложения за събуждане. Направете любимото си кафе или какао и подгрейте мляко – краве или алтернативно. След това обединете напитките, подсладете с мед и сложете 1 ч.л. тиквено пюре. После добавете от сухите подправки, като използвате правилото, че на 1 част от джинджифила и карамфила се слагат три части от останалите прахчета. Готово – вече сте магьосник на зимното ободряване. За пълен лукс можете да украсите със сметана от флакон или бита сметана и да поръсите цитрусови корички.

 

Коледен чай с глезорийки. Ако в студеното време не се поглезим с чаша топъл и ароматен чай, то изпускаме шанса си. Варите ли билки – не забравяйте да сложите подправки на богато в тях. Хвърляйте от гореизброените продукти каквото ви хрумне, като тук можете да прекалите с количествата. Правите ли си запарка – добавяйте съставките на прах, за да не ви дразнят парчетата и да не се занимавате с излишно цедене, което допълнително охлажда напитката. На финала не забравяйте меда – колкото по-късно го добавите в чая, толкова повече от витамините му ще се запазят, непогубени от високата температура. Пък ако си поднесете всичко това с украса от звезден анасон като на снимката и любимите си бисквитки, значи определено обичате себе си.

 

Коледно предложение за греяно вино. Тук вместо подправки на прах, можете да използвате цели парчета джинджифил, карамфилчета и пръчица канела. Кипнете виното до завиране заедно с подправките. Добавете цитрусови корички и НЕ слагайте тиквено пюре. След това махнете от огъня и оставете да се охлади за 5 минути. Задължително прецедете и се порадвайте на апетитна загрявка. Втората чаша ще ви накара да свалите дебелите чорапи с еленчета, защото крайниците пламват.

 

Греяна ракия за студеното време. На дъното на тенджера сипете захар или мед. Оставете да закъкри до образуването на светъл карамел. Постепенно налейте огнената вода и разбърквайте докато карамелът се абсорбира. После добавете подправките и коричките. Оставете да покъкри на слаб огън. Градусът на напитката спада, но повярвайте – една малка няма да ви стигне щом опитате този вкус и аромат.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какви коледни сладкиши се сервират по света?

Докато подслаждаме Рождество с щрудели, тиквеници и баклави, в други страни се хапват десертни пържени червеи, KFC десерти и Щолен.   виж още »

Трикове с пуканки за Коледа... и не само

Как се правят домашни пуканки за празник и делник?   виж още »

Грешни кулинарни нагласи за студените месеци

Трупаме килца през есента и зимата заради собственото си невежество. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта