Регистрация

Промяна в храненето между Гергьовден и лятото

08 May 2019   /   nina123   /   Видяна: 1861
Промяна в храненето между Гергьовден и лятото

Осем съвета за преминаване към летен хранителен режим.

 

Великден и Гергьовден са празници, които всяка година се съпътстват в календара. Традициите изискват да се сяда на богата трапеза, а често след това остават и купища храна за дояждане. И ето как, едва започнали да отслабваме видимо след коледните и новогодишните гуляи, получаваме нова калорийна атака върху фигурата. Обиколките се връщат, а същевременно времето се затопля, дебелите дрехи се зазимяват и качените килограми стават по-натрапчиви за окото. Тежестта е осезаема, защото Природата също изисква от нас да „разтоварим“ излишното, подготвяйки тялото за идните жеги. Затова ще ви дадем 8 съвета как да се възползвате от сезонните храни, за да си върнете мечтаното тяло между Гергьовден и идването на астрономическото лято – 21-и юни.

 

1. Закусвайте плодове – оставете на заден план филийките, козунаците и сладкишите. Тепърва идва ред на черешите, след тях кайсии, праскови, сливи. Ако не ви засищат, добавете ги към кисело мляко или овесена каша.

 

2. Търсете онова, което е расло от земята. Природата избуява в цялата си свежест, носейки витамини и полезни вещества във всеки от ядливите си дарове. Бъдете по-близо до нея като хапвате предимно зеленчукови ястия. Правете си супички и яхнии с моркови, картофи, целина, боб, леща, ориз. Добавяйте зеленища - коприва, киселец, лапад.

 

3. Гответе с по-малко добавена мазнина. Пърженето е термична обработка, която носи редица негативи за тялото. Вместо това печете, варете, гответе на пара и по-възможност хапвайте повече сурови продукти (ако не застрашават здравето). Добавката на мазнина към храната не е забранена, но нека различните олиа влизат в чинията без да преминават топлинна обработка. Няма проблем да накапете супата или салатата със студено пресован зехтин например.

 

4. Оставете мазните меса за зимата. След като приключите останалите порции агнешко от Гергьовден, преминете на по-постни меса. Пилешките гърди, крехкото телешко и рибата са добра алтернатива на мазните свински пържоли и агнешката плешка.

 

5. Нека 50% от порцията бъдат сезонни зеленчуци. Не е нужно човек да гладува, за да слабее. Просто трябва да подбере разумно продуктите за основното си ястие, така че то да е полезно, вкусно, питателно и нискокалорично. Най-доброто решение е да допълвате порцията със салата. Така хем ще разполагате с количество, което да запълни стомаха, хем няма да вкарвате в тялото излишни калории.

 

6. Без бяло брашно и бяла захар! Въглехидратите в храната могат да се набавят от ориз, картофи и пълнозърнести брашна. Що се отнася до захарта – лъжичка мед и някой друг плод ще дадат нужната сладост на небцето и ще поддържат правилните нива на инсулина. „Белите убийци“ възпрепятстват отслабването и състаряват кожата. Не са ви нужни в топлото време.

 

7. Вечеряйте салата! Този съвет ще откриете в множество диети, целящи да изваят фигурата. Ако рискувате да останете гладни, добавете към зеленчуците за вечеря бучка сиренце, семена, варено яйце или печени парчета пилешко или риба. Нека добавките бъдат в разумни количества.

 

8. Не яжте по тъмно! Постарайте се последното хранене за деня да съвпада с последните слънчеви лъчи на небосклона. Доказано е, че след залез в организма се отделят хормони, възпрепятстващи правилното усвояване на храната. По тъмно метаболизмът си почива – дайте му този необходим релакс.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво да си сготвим с остатъците от Гергьовден?

Салата, пай или вкусна яхнийка „връщат живота“ на печеното агънце.   виж още »

Да изчистим хладилника и килцата след Великден

Пет правила, с които да изчистим хладилника и да махнем бързо качените килца от Великденския гуляй. виж още »

Да отслабнем с остатъците от Великден

Варените яйца и козунаците с кисело мляко бързо ще ни помогнат да влезем отново във форма. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта