Регистрация

Какво да си сготвим с остатъците от Гергьовден?

08 May 2018   /   nina123   /   Видяна: 4225
Какво да си сготвим с остатъците от Гергьовден?

Салата, пай или вкусна яхнийка „връщат живота“ на печеното агънце.

 

Традицията повелява на Гергьовден да се хапва агнешко и роднини и приятели да се събират на пищна трапеза, да споделят месце, винце и добро настроение. Често обаче след приключването на разточителния гуляй, от печеното месо е останало стабилно количество, което бездънните стомаси все пак не са успели да погълнат. Вместо просто да притоплите месото, можете да го включите в направата на ново ястие и да се възползвате от факта, че агнето вече е преминало основната и доста продължителна термична обработка и му остава съвсем малко готвене, за да се възроди в ново ястие.

 

Салатите с агнешко изсикват то да бъде студено. Ако искате да върнете тялото си в старите дънки и колана на стара дупка, добре е да комбинирате месото със свежи зеленчуци. В сезона на пресния лук и марулите, първата идея е за зелена салата с добавка от агнешко. Но тук идва основният проблем – как да хапвате лойнисаното месо, за да не ви се наложи от друга страна да ядете подгрята маруля. А тя неминуемо ще се затопли и спиха, ако я смесите с горещата мръвка. Родните кулинарни са измислили решението – правите си любимата салата от листни зеленчуци и я подправяте с по-малко оцет и сол от обикновено. След това режете агнешкото на много малки мръвки и смесвате със салатата. Така се получава най-ядивно, защото лойта се съчетава със зеленчука, а той от своя страна остава свеж.

 

Овчарските пайове са най-доброто решение за останалото в хладилника агнешко месо. Неслучайно в страните, където се консумира повече агнешко, можете да попаднете на стотици рецепти за агнешки пай. Останалото от предишно готвене месо се смесва със запържени в масло зеленчуци – най-често зелен лук, тиквички, грах, моркови, лук. Добавя се доматен сос и по желание червено вино. Къкри 10-тина минути под капак и се прехвърля в тава. А отгоре се поставя пласт от варени картофи. Тях можете да направите на гъсто картофено пюре. В него се слагат добавки – натрошено бяло сирене, задължително подправки, рендосани жълти сирена и дори сурово яйце за спойка. След това пюрето се излива върху месото със зеленчуци и се запича на фурна за 20-тина минути. Ако не ви се занимава да правите пюре, просто можете да нарежете сварените картофи на кръгчета и да ги подредите върху агнешкото със зеленчуци. Трябва да намаслите и подправите картофите. На финала имате подобие на мусака с агнешко. Ако искате съвсем да заприлича на мусака – направете си и традиционната за ястието заливка от кисело мляко с пипер.

Ето една пищна и лесна рецепта за агнешки пай с картофи.

 

Печено агнешко в тесто. Тук отново трябва да започнете с готвене на месото със зеленчуци и доматен сос на тиган. След това просто си наредете баница. Кора, масло, кора, масло, пак кора и масло. После изсипвате агнешката запръжка и отново редите кори, като след всяка намаслявате. Запичате и имате побългарен агнешки пай или баница с месо.

 

Старото агнешко оживява в нова яхния. Спомнете си как правите любимата си яхния с пилешко или винен кебап с телешко. Същото можете да сготвите и с вече изпеченото агнешко месо, като прецените времето така, че да е достатъчно само за зеленчуците. Това месо е идеално за всякакви яхнии, защото пуска доста мазнинка и ароматизира с особено аптитния си дъх.

 

Агнешка супа с печено агнешко. Това пък е най-лесно. Сгответе си любимата зеленчукова супа и на финала накъсайте или нарежете агнешките мръвки в нея и оставете всичко да покъкри заедно на умерен огън за 15-тина минути. Когато месото за супа е запечено предварително, то се връзва особено добре с ястието, тъй като не се разкашква. Ако не сте опитвали този вариант, може би сега е моментът.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нови ястия с остатъчните храни от празниците

Останалите храни от трапезата на Коледа и Нова година могат да се превърнат в нови вкусни домашни гозби.   виж още »

Празнуваме Гергьовден с агнешко, курбан чорба, погача и златни традиции

На Гергьовден се коли агне за здраве, берекет и благоденствие. Това е един от най-светлите български празници.   виж още »

Промяна в храненето между Гергьовден и лятото

Осем съвета за преминаване към летен хранителен режим.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта