Регистрация

Пролет е – пази здравето си!

24 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 9662
Пролет е – пази здравето си!

Променливото време изисква специфичен режим на хранене.

Каква пролет само – температурите са по-ниски отколкото в края на зимата, а дните започват със силно слънце и завършват с проливен дъжд. След топлия февруари, който в средата си изкара хората по потници на открито, дойде хладния март, който се затвърди като женски месец с лабилно настроение. Защо обаче и април поддържа това поведение, след като от него се очаква да нагрява земята с по-косите слънчеви лъчи и да мирише на пробуждането на новия живот?

В подобни климатични аномалии имунитетът започва да отслабва, твърди австрийският професор Хадерман Бангхофер, който преди броени дни публикува доклада си какво трябва да прави модерния човек, за да не се разболее през пролетта, особено ако тя се характеризира със силни температурни амплитуди и честа смяна на слънце и дъжд. Ученият смята, че в подобна среда се наблюдават най-често новопоявили се проблеми с кръвообращението и сърдечно-съдовата система като цяло. Ето какво препоръчва Бангхофер на всеки, който иска да се опази в добро здраве.

1. Намалете количествата на храните. Нека те са съставени предимно от сезонни плодове и зеленчуци и не бъдат в големи порции. Тялото има нужда от витамини и минерали – особено в пролетните месеци, а от друга страна тежката храна го ангажира с трудна преработка, енергията от която може да се вложи в повишаване на имунната система. Затова пет яденета на ден, изградени предимно на основата на растителни продукти и не повече от една двойна шепа като обем, ще влязат в помощ.

2. Разхождайте се поне 20 минути на слънце, като се опитате максимална част от кожата да ви бъде в контакт с лъчите за това време. През зимата витамин D се е натрупал в организма, но неговото генериране се извършва само под въздействието на слънцето, затова отприщете собствените си запаси и им позволете да се погрижат за тялото ви подобаващо.

3. Списък с продуктите, които ежедневно трябва да се ядат през пролетта. Ученият създава и него, за да очертае общите граници на здравословния живот в променлива климатична обстановка. Трябва да се хапват зелени листа – марули, магданоз, рукола, спанак; да се набляга на зеле и броколи; да не се забравя за важния плод ябълка, както и за супите от варени зърнени храни – фасул, грах, леща. От ядките най-важни са тиквените семена, лешниците и кашуто. Може да се хапва хляб и месо, но в умерени количества. За финал - не бива да се забряват задължителните 2 литра вода на ден за възрастен организъм.

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 факта за имунитета и храната

Как да поддържаме здрава имунна система с няколко прости хранителни правила. виж още »

Как да се храним в лабилния климат

Примерно меню, когато навън се съчетават три сезона. виж още »

Пролет е – замени вечерята със салата

Само оптайте – ако на вечеря не си хапвате друго освен зеленчуци, ще свалите дълготрайно минимум 4 килограма за месец. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта