Регистрация

5 факта за имунитета и храната

21 Feb 2017   /   nina123   /   Видяна: 2772
5 факта за имунитета и храната

Как да поддържаме здрава имунна система с няколко прости хранителни правила.

Когато настъпят сезоните на грип и пролетна умора, медиите все повече започват да говорят за хранене и имунитет или да търсят лековитата страна на ястия и продукти. Малцина обаче споменават, че за здравето на имунната си система трябва да се погрижим превантивно, още преди да настъпи поредната „мода“ на болестите. С оглед на новообявения пик на грипа през април, ние от kulinarno.bg ще ви посочим и припомним някои от важните въпроси за връзката между храната и силната имунна система.

1. Не се насилвайте да ядете докато сте болни. Когато се разболеете защитните сили на тялото ви се фокусират върху борбата с патогените. Това са външни за организма клетки, виновни за състоянието ви. Те трябва да бъдат победени, за да настъпи оздравяване. Храната мобилизира огромен телесен потенциал за своята преработка, а именно тези сили са ви нужни в момента, за да победите битката с болестта. Липсата на апетит в подобен момент е адекватната реакция на природата да не се занимава с маловажни задачи докато пред нея стои голям проблем.

2. Не се хвърляйте в приемане на витамини след като вече сте се разболяли. Независимо дали се доверявате на фармацевтични продукти или сте предпочели да заложите на здраве чрез хранене, няма смисъл да стартирате гълтането на хапове, плодове, зеленчуци и билки след като вече сте настигнати от злокобните вируси. Ефектът от тях ще се прояви минимум след две седмици – нали не планирате да останете толкова дълго на легло? Вместо това започнете с приемането на витамини превантивно. Разнообразието от плодове и ядки, добавено към ежедневното ви меню, е една достатъчна крачка към по-добро здраве, когато настъпят рисковите периоди.

3. Не очаквайте храненето да ви спаси от предстоящия модерен вирус. Човешкият имунитет работи срещу познати атаки от познати вече патогени. Проблем в съвременното общество е, че вирусите мутират, за да успеят да се наместят неочаквано в тялото. Колкото и силна имунна система да сте изградили чрез спорт и правилно хранене, организмът ви ще допусне непознатия патоген. Единственият начин е, вие да не позволявате контакт с него чрез околната среда.

4. Изграден имунитет към заболявания се предава от майка на бебе чрез кърмата. Ако имате възможност да храните детето си с майчино мляко, то вие му гарантирате устойчивостта към вируси, с която вече разполагате. Затова и кърменето е изключително ценно. Помнете обаче, че в най-добрия случай детето запазва взетия на заем имунитет от мама до половин година след отбиване. После идва периода на болести, в който тялото започва да създава свои постоянни защитни сили. Затова и децата са по-болнави първите две години след като спрат консумацията на кърма.

5. Погрижете се чрез хранене за стомашната и чревната си флора и фауна. Приемането на пробиотици чрез храна или като лекарствено средство е изключително важно за превенция на здравето ви. Най-много вируси попадат в стомаха и червата. Разбира се, там са разположени и най-големите армии на вашата имунна система, които чакат сигнал, за да се преборят с нашествениците. Тяхното подкрепление са пробиотичните бактерии, така че можете да им го дадете просто с хапването на половин кофичка кисело мляко на ден, пиено на комбуча култури или яденето на туршии с дива ферментация. Ако нямате остановен медицински проблем или препоръка от лекар, не е нужно да тичате за пробиотици в аптеката.

Ето рецепта за КИСЕЛИЗЕЛЕНЧУЦИ С ДИВА ФЕРМЕНТАЦИЯ - един естествен пробиотик - вкусен и сготвен вкъщи.

Ето и една БАЛАНСИРАНА ЗАКУСКА С КИСЕЛО МЛЯКО, МЮСЛИ И ПЛОДОВЕ.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Имуностимулатори на есенната трапеза

6 храни, които е добре да хапваме честичко през есента като превенция от вируси и настинки. виж още »

Пролет е – пази здравето си!

Променливото време изисква специфичен режим на хранене. виж още »

Ферментиралите храни ни пазят здрави

Зимните навици да си хапваме туршия, кисело зеле и сирене са инстинкт на организма за повишаване на имунната система. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта