Регистрация

Примерно меню за жегите – изберете вашия вариант

29 Jul 2019   /   nina123   /   Видяна: 1920
Примерно меню за жегите – изберете вашия вариант

Три основни и две междинни хранения спират потенето и намаляват дискомфорта в горещото време.

 

Гореща вълна залива Европа, а лятото е в безпощаден разгар, що се отнася до температурите. Нормално е и апетитът да спадне в подобни моменти. Ако пък не го прави, трябва да се потисне, като се задоволи с по-лека храна, смятат немски учени, цитирани от „Билд“. Човек трябва да запази трите основни и две междинни ястия, но е добре те да съдържат естествено количество течности, пробиотични култури и фибри и да са лишени от тежки мазнини. Така рискът от сърдечно-съдови заболявания и обща отпадналост ще се намали, категорични са експертите. Те предлагат алтернативно меню, в което да се включат любими храни, да се набавят достатъчно калории и полезни вещества, но да се избегнат последиците от преяждане в жегите.

 

Примерна закуска за жегите. Лятото е богато на плодове и те не бива да бъдат пренебрегвани. Най-добрата закуска в горещините са именно любимите дарове на природата. Комбинирани със сурови ядки и кисело мляко, се превръщат в пълноценно първо хранене за деня. Изберете 200 г от любимия си плод и го съчетайте с 20 г ядки или семена и 100 г йогурт. Ако ви се хапва по-стабилно пък, опитайте 2 варени яйца със 100 г плодове и няколко маслини. Балансът между мазнини, протеини и въглехидрати се изпълва с тези две предложения, а от вас остава да съчетаете любимите си вкусове или просто да редувате.

 

Примерен обяд в жегите. Няма какво да се лъжем – това е супата. Хем не съдържа много калории, хем засища. Добре е да бъде без запръжка, а ако искате да сте съвсем на върха на модата – нека бъде пюрирана и зеленчукова. За по-стръвните обядващи се предлага меню от 150 г риба или пилешко с гарнитура от свежи зеленчуци или бял ориз.

 

Примерна вечеря в жегите. Ако не сте се подвели на приятелски покани за хапване навън, можете да си направите богата салата и да решите проблема. (Правила за правенето на засищаща и полезна салата четете ТУК). Ако пък сте седнали на любимото заведение и изпращате деня с усмивка и чаша бира, поне се спрете на салата и лека храна от един вид. Изберете между задушени картофи, немазна пържола или риба, която обаче е сготвена на скара. И най-важното – щом падне нощта, не слагайте повече в устата си.

 

Примерни междинни хранения в жегите. Най-добрите варианти са айранът и фрешовете. Европейците обаче не подозират за съществуването на родния таратор, затова са пропуснали да го споменат. При по-силни напори на глада, можете да го залъжете с ядки или голямо количество пресни плодове. Стига да има 2 часа отстояние от последното хранене и още толкова от следващото.

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 предложения за летни супи

Заменете тежките месни супи и чорбите със запръжка с разновидности на таратора и модерни зеленчукови крем супи. виж още »

Баба Знае лека диета за лятото

Хранителен режим за поддържане на тялото и топене на излишните мазнини в топлото време. виж още »

Лещата – перфектно основно за лятото

Лещата е диетична храна, понижава холестерола и е богата на фибри. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта