Регистрация

5 предложения за летни супи

30 Jul 2019   /   nina123   /   Видяна: 1872
5 предложения за летни супи

Заменете тежките месни супи и чорбите със запръжка с разновидности на таратора и модерни зеленчукови крем супи.

Лятото изисква да променим хранителни си режим, за да не чувстваме тежест и унилост в жегите. Храната влияе на хормоналния баланс в тялото, солите – на кръвното налягане, токсините – на потта. А нуждата от витамини и минерали се засилва, защото важна за тялото част от тях, го напускат чрез потенето. Ето защо трябва да сверим менюто си климатичното време.

 

Най-добрите храни за лятото са супите, защото оводняват адекватно, засищат, но не натоварват храносмилането излишно. Препоръчително при здравите възрастни хора е да се избягват мазни меса и тежки животински продукти. За сметка на това трябва да се набляга на растителни продукти, богати на витамини и минерали. Затова днес ще ви дадем няколко идеи какви супи да си хапнете.

 

1. Сладка супа за закуска. Това са познатите смутита, които се приготвят за броени минути.
В 200 мл прясно мляко добавете плодове по избор – сини сливи, праскови, кайсии, нектарини, банан. Ако искате малко по-питателно ястие, можете предварително да си сварите овесени ядки или киноа. Добавете и тях в блендера, при нужда подсладете с лъжичка мед или освежете с листа прясна мента. После пюрирайте и закуската е готова. (Вижте рецепта за нашата домашна супа от банан и овесени ядки)

 

2. Таратор – идеално за лятото. Всеки си има своя рецепта за студената млечна супа. Опитайте да добавите запечени на сух тиган ядки. Става доста по-глезоранско. Освен това можете да замените краставиците с печени тиквички. Различно, но пак вкусно. Не забравяйте за дъвката след това, особено ако ви очакват важни срещи. (Вижте рецепта за домашен таратор с печени орехи)

 

3. Бедняшки таратор за идеален воден баланс. Това е супа, която се прави от краставица, чесън, копър и натрошена суха чушка. Някои дори си добавят и люто чушле. Заливката се приготвя като към 200 мл вода се добавят 3 с.л. оцет и ½ ч.л. сол. Но след като опитате, си нагласете продуктите според вкуса. Хапва се бързичко докато е още ледена супата.

 

4. Картофени крем супи със зеленчуци. Тук идеята е картофът просто да служи за спойка и създаване на по-гъста текстура. Иначе си изберете един или два основни зеленчука и добавете картофа, за да сгъсти. Става идеално с коприва, тиквички, моркови, гъби. Някои екстравагантни кулинари дори добавят домати.

 

5. Студено испанско гаспачо. Не ставайте за смях, както разказват иберийски легенди, като поискате да ви стоплят супата. Това е испанска студена класика от пюрирани домати с чушки, лук, краставица, люто чушле и листа кориандър. Сервира се в купичка или чаша. За българският вкус звучи леко странно, но нали сме европейци, заслужава си да се опита.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бедняшки таратор – лятната диетична супа на Северозапада

Жътварско кисело или таратор без кисело мляко бори жегите и хидратира. Това е таратор с вода и оцет – напълно постен и изключително евтин и бърз виж още »

Айрян, ама малко по-така

Айрян с мента или босилек гали сетивата, радва тялото и събужда духа в топлото време.   виж още »

Примерно меню за жегите – изберете вашия вариант

Три основни и две междинни хранения спират потенето и намаляват дискомфорта в горещото време.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта