Регистрация

Преминаваме в летен режим на хранене

12 May 2017   /   nina123   /   Видяна: 2718
Преминаваме в летен режим на хранене

За да сме енергични и витални през лятото, е добре да наблегнем на морските дарове, свежите салати и варивата в менюто.

Лятната диета трябва да се различава от зимната, категорични са френски хранителни експерти, цитирани от foodpanda. Усилията на учените, съсредоточени в сферата на правилното хранене, постижимо за средностатистическите европейски вкусове и наивици, довеждат до няколко сензационни открития в сферата на модерната диететика. Най-общо изследователите успяват да докажат, че със затопляне на времето в умерените ширини, здравият човешки организъм преминава в друг режим на работа и изпитва нужда към определени съставки в продуктите. Учените обясняват явлението с естествената природа на съществата на земята, между които и човекът попада в общите закони.

С идването на лятото и топлото време тялото се опитва да се отърве от излишните мазнини, които го натоварват. Неслучайно по време на жегите апетитът се губи - това е естествената реакция на организма да се спаси от излишната тежест. Доказано е, че дори на пръв поглед константната енергия, нужна за парасимпатиковите процеси, е по-малко през лятото. Или иначе казано - биенето на сърцето, дишането, разграждането на храната изразходват по-малко калории, ако навън е топло. Затова и ястията трябва да са по-бедни на енергия през лятото. Прието е, че референтните стойности за възрастен мъж са 2300 калории на ден, а за жена - 2000 калории. В топлото време те обаче спадат съответно на 2150 и 1876. Следва и ние да помогнем на този процес, като не се тъпчем излишно и спазваме няколко простички правила.

1. Заменете червените меса с бяло пилешко месо и морски деликатеси. Вярно е, че телешкото и свинското са богати на протеини, но точно тези мръвки съдържат и много мазнини. А именно мазнините са изключителен товар за сърцето в топлите дни и могат да доведат до проблеми като разширени вени, прекомерно потене, бързо изморяване и сериозни сърдечни аномалии. Френският екип, провел изследванията, е на мнение, че през лятото червените меса само натоварват тялото, без да успяват да се разградят пълноценно. Така че от тях получаваме купища вредности и почти нищо полезно. Експертите съветват да не се самоизтезаваме, ако сме свикнали поне в едно от основните ястия мръвката да присъства. Нужно е просто да я заменим с бяло пилешко месо или в още по-добрия вариант с риба и морски дарове. Октоподи, калмари, скариди - това са все богати на белтъчини и бедни на мазнини животинки, които можем да схрускаме.

Вижте вкусна сьомга на фурна с ароматен сос.

2. Заменете пържените храни с печени или варени. Проблемът в пърженето отново са мазнините, но този път растителни. Те са полезни, когато са сурови. Преминат ли термична обработка, в тях се образуват канцерогенни съединения, които се натрупват особено силно под влияние на външната топлина. Излиза, че порция пържени картофки ни трови почти два пъти повече през лятото, отколкото през зимата. Има и други начини за готвене като варене и печене. Все пак лятото е сезонът на барбекюто и зеленчуците - малко пресен зарзават на скара ще се отрази добре и на здравето, и на визията. Ако пък го сготвите на пара - още по-добре. Тук студено пресованите мазнини са плюс, но ги използвайте в суров вариант за овкусяване.

Вижте пилешки гърди на скара с лимонов аромат.

3. Заменете белия хляб с варива. Ако сте свикнали да си хапвате месото с някакъв тип компания, не променяйте това. Вместо филия хляб обаче, е добре да се спрете на чиния варен или печен ориз. Лятото е времето когато можете да опитате алтернативните брашна като спелта и рожков и да си направите питки от тях. Бобената гарнитура може да се превърне дори и в основно, а купичка грах, нахут или царевица да стане добро мезе.

Вижте печен ориз с масло и царевица - идеално основно за жегите.

4. Заменете част от газираните напитки с вода. Тялото има нужда от вода - не чай, не фрешове, не сокове, категорични са изследователите. Отдавна е установено, че водата чисти замърсявания и наслагвания в тялото, като ги изхвърля през порите и особено активно през петите. Лятото се потим повече и тази пот е страхотен чистач на всякакви шлаки, които затрудняват функциите на организма. Освен това естественият процес на охлаждането му е чрез потта, затова трябва да имаме доста вода в запас, когато жегата ни накара да се изпотим обилно. Най-честите случаи на обезводняване са през лятото. Затова бъдете подготвени винаги с едно шишенце от живителната течност в чантата си.

5. Заменете едно от основните ястия с тежка салата. Зеленчуците са богати на фибри, витамини и минерали. Ако сте свикнали да си хапвате обилно, то си позволете да смесите полезните листа със сирена, ядки, бяло месо, морски дарове и варива. Единственото условие, за да наречете храната салата е, отношението между зеленчуци и останалата част от продуктите да е 80:20. Старайте се зеленчуците да са пресни, сезонни и да растат в ареала, в който живеете. Това също е от значение.

Вижте нискокалорична и засищаща лятна салата, която сготвихме за вас.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Краставица, домат и тиквичка – задължителни през лятото

Трите зеленчука, които благоприятстват водния баланс в тялото през жарките дни. виж още »

Пет храни, които да махнем от лятното си меню

Ограничете хапването на белия хляб и червените мазни меса, ако искате да се чувствате свежи и да изглеждате добре. виж още »

Плодова лятна диета за спортуващи дами

Витамини и енергия от природата смъкват килца, разкрасяват и подмладяват. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта