Регистрация

Яйца с ваденки за Великден – изящни и лесни боядисани яйца

21 Apr 2022   /   nina123   /   Видяна: 1476
Яйца с ваденки за Великден – изящни и лесни боядисани яйца

Как се правят великденски яйца с лепенки и хитринки за оригинални, лесни и красиви великденски яйца?

 

Един от най-ярките християнски празници – Възкресение Христово наближава, а днес е първият от двата дни, в които се боядисват празничните яйца. Децата тръпнат в нетърпение, а възрастните правят умели планове как да съчетаят служебните задължения с тържественото вапцане. Истината е, че ако се заложи на лесни и ефектни техники, шарените яйца се правят бързо и стават изключително красиви. В последните години у дома открихме полезната тайна и вече не хабим ценни минути в увиване в чорапи, омотаване с накапан с боя памук или салфетка, чертаене с восък, къкрене с лучени листа, събиране на тревички от площадката зад блока. Не харчим и излишни средства в набавяне на така „ценните“ бели яйца, върху които декорациите личат по-добре. Просто купуваме боя, яйца и ваденки, с което подготвителният пазар приключва.

Защо техниката за украса на яйца със стикери е ефективна? Освен, че е лесна и забавна, спестява време и позволява прецизност в украсяването. Едно яйце с бутикова визия се прави между 3 и 5 минути, като може да стане така изящно и стилно, че да представлява своеобразен комплимент към близките, трапезата и другарите. Най-важното нещо обаче е да изберете правилните стикери. С опита идват грешките, но и познанието. Отне ни няколко години, докато открием идеалните лепки за яйца.

Украса на великденско яйце със стикериКрасиво великденско яйце с лепенкиКои са най-хубавите стикери за яйца? С израстването на детето се налагаше да купуваме купища детски стикери за яйца. В съвсем крехка възраст щерката можеше да се справи само с големите лепенки, които обгръщат цялото яйце. Те обаче са съобразени с точно определен размер яйца, а при всички останали се получават грапавини и луфтове. Общо взето стоят като зле сглобен колаж и са лишени от очарование. Наистина само умът на 3-годишно може да ги приеме за красиви. Подобен се оказа проблемът и с по-дребните детски стикери – те са дебели, груби и не пасват добре на извивките на яйцето. Всичко се промени, когато опитахме  с малките детайлни стикери за яйца, които се продават в хранителната верига. Изведнъж недодяланото творчество заприлича на изкуство.

Най-красивото великденско яйцеКак се украсяват яйца със стикери? Повечето детайлни ваденки съдържат християнски и флорални мотиви, но хубавото при тях е, че всеки от орнаментите е разделен на вътрешност и външност, които могат да бъдат отлепени заедно или по отделно. Така от един картон със стикери получавате много бройки и възможности. Производствен недостатък е, че еднаквите по вид орнаменти не са извити огледално, затова ако искате да оформите център от няколко лепенки, обвит в еднакви от всички страни растителни украси – е почти невъзможно. Но все пак дребните лепенки за яйца позволяват неограничена импровизация. Оказа се, че детските перфоратори за хартия могат да оформят красиви лепенки за яйца от картончето на стикерите в местата, където няма орнаменти. Така допълнително се сдобиваме със звездички, сърчица, мечета – и то в същия цвят като кръстовете и цветята от яйцата за възрастни.

Подготовка на яйцата за боядисване. Опитахме модерния вариант с подлагане на картонена кора при варенето на яйцата – хаби доста място, затова се върнахме на навика с хавлиена кърпа и добавка на 1 с.л. оцет във водата. Успяхме да дадем 2 жертви от 30 броя. След сваряване яйцата се охлаждат, а после просто се потапят в боята. Ако преседят двойно на указаното време – стават с още по-наситен цвят. След няколко часа се подсушават със салфетка и са готови за лепене. Не мажете с мазнина, защото върху нея не залепват стикери. Можете да блеснете с малко зехтин чак след като са готови, но и да пропуснете не е фатално. Всичко останало е фантазия и забавление.

Модерна украса на великденски яйцаНетрадиционна украса на великденски яйца

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Легендата за Великденския заек оживява в пекарната на Sweet Dreams

Празнични сладки за Великден от Сладки мечти пълнят кошницата на Великденския заек.   виж още »

Правилно съхраняване на великденски яйца

Не използвайте за украса яйцата, които ще се ядат. По-добре ги дръжте в хладилника, за да запазят хранителните си качества.   виж още »

Легенди за хранителните традиции на Великден

Защо боядисваме яйца, месим козунаци и хапваме агнешко на празничната трапеза за Възкресение?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта