Регистрация

Посрещаме Йордановден с три питки от светена вода

05 Jan 2022   /   nina123   /   Видяна: 1505
Посрещаме Йордановден с три питки от светена вода

На Богоявление водата изцерява и с магическа сила сбъдва най-съкровените желания.

 

На 6-ти Януари християните в България празнуват Йордановден. Нарича се още Богоявление, защото Библията разказва как на тази дата човечеството вижда божието триединство – Бог Баща, Бог Син и Светия Дух. Всичко се случва след като Йоан Кръстител потапя Исус Христос в студените води на река Йордан като част от тайнството на покръстването. А след като посветеният в царството на Отеца си Исус излиза от реката, небето се отваря, бял гълъб полита и се появява Божия облик от облаците, огрени в слънце. Събралата се тълпа пада на колене пред триединното Богоявление.

Вълшебната вода на Йордановден. Традициите с вода на Богоявление по териториите на България се изпълняват още преди всеобщото Борисово покръстване на народа. Обичайте са се превърнали в тайнство преди повече от хилядолетие, като се спазват ревностно и до днес. Обредите са свързани с вярването, че на този ден водата има магически сили, защото тялото христово е полегнало в нея. Ето защо девойките ходят на чешмата още преди изгрев слънце и носят пълни менци с прясна изворна вода, а жените отиват с нея на черква, за да я осветят.

Обичаи на Йордановден със светена вода. Щом осветената вода влезе в дома, жените омесват с нея три празнични погачи. Първата се разчупва, за да нахрани семейството и всеки да приеме от божието тайнство, пожелавайки на близките и себе си здраве, закрила и благоденствие. Втората се оставя пред портите на дома заедно с бъклица вино. Тя е за странници и пътешественици, гладни и бездомни; да си отчупят те комат, да заситят глада си и да помолят Бог за закрила на домакините в тази къща. Третата се предвижда за празничния обяд или празнична вечеря, каквато трябва да има във всеки дом.

Пръскане със светена вода на Йордановден. Неомъжените моми и ергени се пръскат от старците в дома, за да намерят през идната година своята сродна душа и голяма любов. Младоженците се заливат с вода докато спят, за да проплаче бебе в дома им и бракът им да върви по вода. Болни и стари хора пък се опръскват за здраве и предпазване от злини. На чешмата един друг се пръскат коледарите, които днес завършват своите обиколки по домовете на хората и изпълняват ритуали за собственото си здраве.

Гмуркане за кръста на Йордановден. Един от най-емблематичните ритуали на празника, изпълняван от българите на този ден, е скачането в ледени води за кръста. След празничната литургия и освещаването на божественото разпятие свещеникът и млади момци и мъже се отправят към близък открит водоем до населеното място. Попът хвърля кръста в ледените води, а младежите и мъжете скачат в смразяващо състезание кой ще го извади. Поверието гласи, че крепко здраве очаква всеки влязъл във водата, а смелчагата, който извади кръста, ще занесе здравето и на своите близки. Във възрожденския град КАрлово всички мъже влизат в студената река за празничното карловско хоров ледени води. Ако кръстът замръзне – здраве и успехи ще има за целия народ. Ако вали сняг по време на ритуала – лятото ще е дъждовно и реколтата ще пребъде. Ако пък денят е сух и студен – зимата ще е мека – вярват българските гадания.

Как се празнува Йордановден? Две празнични трапези предвижда ритуалът днес. На едната се събират само членове на домакинството, а на другата се посрещат гости или се ходи на гости. Прието е да се отдаде почит на кръстници и кумове като по-младите отиват в дома им с голям къшей от обредния хляб и бъклица вино или ракия. Целуват ръка на кума/кръстника и пожелават здраве на него и близките му. От своя той трябва да отвърне с орисия за благополучие и успехи. Ходи се на гости и на именниците – както е по традиция без да се очаква гостите да бъдат поканени. Затова всеки именник днес трябва да е подготвен за внезапно тържество в дома си.

На Богоявление имен ден честват Йордан/а/ка, Богдан/а, Божан/а, Боголюб/а, Богомил/а, Дан/а Динко/а, Данчо, Господин. Екипът на kulinarno.bg пожелава на празнуващите да окичат името си с успехи, добри дела и слава.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Йордановден водата има магическа сила

Три погачи със светена вода за здраве се месят на Богоявление. Извършват се обредни къпания, замивания и мокрения за здраве, щастие, късмет и плодород виж още »

На Йорданов и Ивановден посрещаме гости с пищна трапеза

На Йордановден и Ивановден се месят погачи със светена вода и се почита божественото триединство и паметта на Йоан Кръстител.   виж още »

На Йордановден и Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител

На Йорданов и Ивановден се месят питки, а водата се смята за магическа, свещена и лековита.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта