Регистрация

На Йордановден водата има магическа сила

05 Jan 2021   /   nina123   /   Видяна: 1287
На Йордановден водата има магическа сила

Три погачи със светена вода за здраве се месят на Богоявление. Извършват се обредни къпания, замивания и мокрения за здраве, щастие, късмет и плодородие.

На 6-и януари православните християни честват Кръщение Господне и Богоявление, наричан в България с общото име Йордановден. На този ден Исус Христос е покръсен от Йоан Кръстител във водите на река Йордан, а човечеството става свдетел на божественото триединство, защото Бог разтваря небето, обявявайки с глас Исус за негов син и наследник и изпраща Светия Дух под формата на гълъб, за да кацне на челото на новопокръстения Божий потомък. Именно свещените води на река Йордан се превръщат в символ на празника, който се чества с редица традиции и обичаи.

 

В нощта преди Йордановден. Вярва се, че след залез небето се отваря като връзка между Бог и хората. Който види дупка в облаците, се обръща към Бог и изпраща своите молитви, които ще бъдат чути от Всевишния. Душата се подготвя за Йордановден с постна и лека вечеря, изядена преди слънцето да се скрие. А след това може да се отдаде на молитви и смирение.

 

Вълшебната сила на водата на Йордановден. С изгрева водата придобива магическа сила - може да изцерява, да сбъдва желания, да предвещава добрини, да „отмива“ болести и прокоби - в това вярват българите, като изпълняват множество ритуали на Йордановден. В църквите се извършва празничен водосвет и всеки взима от водата, за да занесе в дома си. Тя се използва за пиене и мокрене в тежки моменти и при болести. Мъже се събират около водоем, а свещеник изнася литургия и мята кръста в ледените води. Вярва се, че който го извади, ще донесе здраве на себе си и семейството през идната година. В Родопите специални хора, наречени „къпачи“ мятат в река или язовир сключилите брак двойки през изминалата година, за да живеят младоженците в здраве, хармония и разбирателство. В утрото на Йордановден се ходи на чешма или извор, за да се направи обредно измиване - така всичко лошо и мръсно се отнася от силата на водата и хората посрещат годината пречистени. Децата се пръскат с вода, жените мият лицата си за хубост, мъжете - телата си за здраве и сила.

 

Какво се готви на Йордановден? Обредите за празника се извършват по светло, затова с изгрева жените месят три погачи със светена вода, запазена от миналогодишното Богоявление или от друг голям християнски празник. Едната питка се разчупва между семейството и хората, които живеят в дома. Другата се пази за гостите и непознатите, които може да минат през прага на този ден. Третата се поставя на двора заедно с бъклица червено вино, за да се почерпи случайно преминаващ странник и да благослови семейството.

 

Гадаене на Йордановден. На Богоявление народните поверия отправят поглед към бъдещето с празнично гадаене. Ако кръстът замръзне при изваждане от водата, изобилие очаква хората. Ако денят е студен и мразовит - лятото ще е плодородно и благодатно, ако пък е топло, реколтата няма да е богата. Който не празнува и не почита Деня на Божието Триединство, рискува да остане без всевишна закрила. Който остане мръсен на този ден, ще носи тежилата на своите грехове през цялата година.

На Йордановден имен ден имат Богомил, Богомила, Божан, Божана, Боголюб, Боголюба, Богдан, Богдана, Дан, Дана, Данчо, Динко, Динка, Господин. Екипът на kulinarno.bg честити на именниците с пожелания за спорна и успешна година и крепко здраве!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пречистване с вода и два празника с обреден хляб на Богоявление

На Йордановден празнуваме Божието триединство и силата на водата на две тържества и множество обреди с вода.   виж още »

Посрещаме Йордановден с три питки от светена вода

На Богоявление водата изцерява и с магическа сила сбъдва най-съкровените желания.   виж още »

На Йордановден се меси хляб със светена вода

На Богоявление водата е вълшебна и хората се мокрят за здраве.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта