Регистрация

Посрещаме европейските лидери с традиционна българска кухня от БИОпродукти

15 May 2018   /   nina123   /   Видяна: 2264
Посрещаме европейските лидери с традиционна българска кухня от БИОпродукти

Шопска салата, Снежанка, кюфтета, кисело мляко с горски плодове и козунак са сред родните ястия, които ще вкусят европейските политически първенци по време на визитата си в България за Срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

Предстоящата на 17-и май среща на върха ЕС – Западни Балкани ще събере в България едни от най-видните европолитици. Затова нашенецът няма да пропусне честта да запознае политическия елит на Стария континент с някои от най-традиционните ястия за страната ни. Разбира се, познатите кюфтета, Шопска салата, козунак, цедено кисело мляко с плодове и ореховки ще заприличат от делнична храна на кулинарен шедьовър типично по европейски, обещават хранителните отговорници за събитието.

 

Евролидерите ще присъстват на две официални трапези на 17-и май. Очакват ги обяд в НДК и вечеря в София Тех Парк, където на трапезата ще се сервират родни специалитети, направени от екологично чисти продукти. Фирмата, отговаряща за кетъринга на официалните събития по време на българското председателство на ЕС е Ред Девил Кетъринг. А лично за нея отговаря знаменитият Шеф Борислав Паунов.

 

Салати, баница и козунак ще представят българската кухня на официалния обяд в НДК. След като делегатите са лишени от честта да се запознаят на живо с формите на паметника 1300 години България, поне ще могат да опитат някои от дълголетните традиции на родната кухня, минавайки през НДК. Ще има разядки, салати, баница, пастет, сирене, мръвки и козунак. Но това далеч няма да е подобие на самобитна регионална трапеза от нашенски ресторант. Гостите ще започнат с традиционен катък, розови БИО домати със сирене от Старопланинска семейна ферма, произвеждаща екологично чиста храна и гриловани зеленчуци. За основно ще се насладят на терин от черен дроб и ярешко месо със сирене, поднесен с гарнитури от сотирани моркови и традиционните за родината ни варива – боб и леща. За десерт ще опитат знаменитото цедено кисло мляко с горски плодове, както и козунак, заплетен с народни мотиви от тесто.

 

Свежи зеленчуци, биволско филе и ореховки ще хранят евролидерите на официалната вечеря. В София Тех Парк европейските първенци ще опитат три салати с БИОпродукти. Очакват ги традиционната Шопска салата, но аранжирана по европейски; зелена салата и любимата разядка на нашенеца – Снежанка. За предястие ще се порадват на кюфтета с пържени картофи, но доста модернизирани. Организаторите обясняват, че месните топчета ще се поднасят с добавка от пресни и сушени манатарки, екологично чиста едросмляна лютеница и чипс от цветни картофи.

 

Биволско ще се хапва за основно. Крехкото филе от рогатия бозайник ще бъде сервирано в компанията на български черни и бели трюфели, задушени бейби моркови и пюре от ябълки и пащърнак. Десертът ще е народен прочит на френските ореховки – с добавка от кисело мляко, мед, рози и мус от плодове, растящи из българските баири.

 

Остава само да разберем и отзивите на чужденците за модерния прочит на родната кухня. А Шеф Паунов обещава светкавична реакция за гостите с хранителни алергии и особени предпочитания към менюто.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Най-изнасяните родни продукти в Европа

Българският мед и родното овче саламурено сирене отиват предимно на европейските пазари.   виж още »

БГ водка сред официалните питиета на Оскарите

Шедьовърът на Винпром Търговище - Precious Vodka с бутилка във формата на диамант с вграден скъпоценен камък, сгря страстите на Червения килим.   виж още »

Едно малко става 25 мл за европееца

Полагат се само по 25 мл ракия на всеки европейски делегат, гостуващ в България. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта