Регистрация

Едно малко става 25 мл за европееца

30 Aug 2017   /   nina123   /   Видяна: 3179
Едно малко става 25 мл за европееца

Полагат се само по 25 мл ракия на всеки европейски делегат, гостуващ в България.

Парадоксална ситуация, която Европейският съюз сам си налага отново засяга родното гостоприемство и традиционната за нашите земи ракия, която в последните години е особен обект на законови норми. Този път високопоставените гости, пристигнали на родна земя по време на предстдателство на България на ЕС през 2018-а година ще трябва да гледат как бай Иван пйва по „едно“, докато в тяхната чашка се блиндикат само 25 милилитра от огнената балканска течност.

Причината да намалим наполовина количеството на „едно малко“ е решението, че в сервираните на високопоставените гости напитки не трябва да има повече от 10 грама чист етанол. Толкова се съдържа в около 30 мл ракия и водка, в 100 мл червено вино и в 250 мл бира. Следователно това са пределните количества, с които имаме право да „кърмим“ европейските делегати. И то да изберем само един вид алкохол от многото възможности.

За наше щастие тази препоръка не важи за обикновените туристи и българите, обяснява в. Труд, като се шегува, че под традиционното „сипи една ракия“ ще продължаваме да разбираме потресаващите за модерния европеец 100 мл огнена течност. Единствените потърпевши ще са родните политици, които ще трябва да ближат бавно своите 25 мл, правейки компания на чуждестранните си колеги. Но такава е съдбата на властта...

Проверка на в. Труд сочи, че в повечето страни от ЕС порцията твърд алкохол наистина е 25 мл. Само в България и Австрия стандартите са 50 мл, като само у нас на това количество викаме „едно малко“. Модерните европейци стриктно се оповават на препоръката на Световната Здравна Организация (СЗО) според която човек трябва да приема не повече от 10 грама чист алкохол на едно пиене и да си позволява не повече от два "запоя" от типа на ден.

Ето и какви са нормите за алкохолно съдържание в различни страни от Стария Континент. Най-хищни пиячи се оказват чехите, които позволяват до 16 грама чист алкохол в доза напитка. Следвани са от Люксембург с 12,8. До максимум 12 могат да стигнат напитките в Дания, Финландия, Швеция, Латвия, Италия и Румъния. По-свободно – между 10 и 12 грама разрешават в Швейцария. Мнозинството от държави в ЕС е приело стандарта 10. Това са Франция, Испания, Холандия, Ирландия, Полша, Литва и Естония. С най-скромно количество са британците, които си позволяват до 8 грама чисто съдържание на алкохол в една порция, което прави дозите на сервираните твърди питиета на Острова наистина мънички.

Споделете с нас в коментарите или на фейсбук страницата ни какви са вашите мерки и теглилки за напитки и чувствате ли се готови да пийвате по европейски?

Ето и стотици МЕЗЕТА ЗА РАКИЯ от kulinarno.bg

ПОДОБНИ СТАТИИ

Естонците са европейски шампиони по наливане с твърд алкохол

Любовта към чашката, емблематична за балканските народи, се оказа просто мит на фона на други държави от ЕС.   виж още »

Посрещаме европейските лидери с традиционна българска кухня от БИОпродукти

Шопска салата, Снежанка, кюфтета, кисело мляко с горски плодове и козунак са сред родните ястия, които ще вкусят европейските политически първенци по виж още »

Нова чаша за вино – хит сред дамите

Атрактивната винена чаша запазва червилото при пиене, не цапа зъбите и замества цигарата. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous05-11-2021
Best webpage https://krauss-rt.ru/
anonymous05-11-2021
Best website https://asc-technoservice.ru/
anonymous04-11-2021
Best site https://tractorsparts.ru/

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта