Регистрация

Най-изнасяните родни продукти в Европа

24 Aug 2018   /   nina123   /   Видяна: 1436
Най-изнасяните родни продукти в Европа

Българският мед и родното овче саламурено сирене отиват предимно на европейските пазари.

 

Кулинарната карта на България е също така пъстра, както етническата и природо-географската, затова страната ни е атракция за чужденците, които освен да се радват на природата, обичат и да похапват нашенски специалитети. Славата на храните расте и някои от тях печелят не само любовта на европееца, но и затвърдени позиции на чуждите пазари. Кои са тези храни, разказва каналът top_of_the_tops.

 

10. Мармалади и конфитюри. Половината от произведените за продажба плодови мармалади и конфитюри са предназначени за износ. Български сладка се откриват на пазарите не само в повечето европейски страни, но и в Япония, САЩ и Израел.

 

9. Филета. Родното „филе Елена“ е спечелило симпатиите на милиони чужденци по целия свят. Българските филета се изнасят в Ирландия, Белгия, Испания, Португалия, Словакия и Гърция. Продаденото количество за една седмица зад граница съответства на обема, който се продава у нас за цяла година.

 

8. Бира. През 2016-а година в България се поставя рекорд за производството на бира. 5,2 хектолитра бира се наливат, за да покрият нуждите не само на родния пазар, но и на търсенето в други страни. Износът нараства с цели 8% и дори страни като Германия и Белгия, прочути с пивопроизводството си, предлагат и българска бира на своите пазари.

 

7. Плодове и зеленчуци. Сред най-изнасяните са ябълки, круши, кромид лук, чесън и картофи. Те са предназначени за страните Румъния, Германия, Чехия и Великобритания.

 

6. Мед. У нас се произвеждат около 11 000 тона мед, като над 60% от него е предназначен за износ. Това е единственият български хранителен продукт, който в по-голямата си част е предвиден за чуждите пазари.

 

5. Сирене. Макар и в чужбина да наричат нашето саламурено сирене „фета“, България се нарежда на 31-о място по износ на сирене. 49% от произведеното овче сирене у нас се продава извън граница. Над 20 млн. души в Европа купуват редовно българско бяло саламурено сирене.

 

4. Баница. Тя е една от визитните картички на кулинарния туризъм у нас. Интересна е не само заради комбинацията от тесто със сирене, но и поради начините си на загъване, завиване и точене на корите. Местните разновидности на ястието предлагат богат асортимент. Роден производител споделя, че само за седмица е реализирал износ равен по големина на износа на водещ хипермаркет в страната.

 

3. Биволска луканка. Родната биволска луканка се изнася в седем европейски страни. От момента, в който е пусната на пазара само в две от тях, за месец били продадени над 108 хиляди бройки.

 

2. Кисело мляко. Безспорно киселото мляко е една от храните, с които най-много се гордеем. През 2017-а година България заема 32-о място в света от страните, изнасящи кисело мляко. Продажбите му са донесли в страната ни 104 млн. долара приходи.

 

1. Вино. Само тази година ще бъдат изнесени над 131 хиляди бутилки българско вино на стойност 1,3 млн. лева. Засилен интерес към традиционните родни сортове и вкусове на бакхусовия еликсир е проявен от Великобритания, Словакия, Румъния и Полша.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Посрещаме европейските лидери с традиционна българска кухня от БИОпродукти

Шопска салата, Снежанка, кюфтета, кисело мляко с горски плодове и козунак са сред родните ястия, които ще вкусят европейските политически първенци по виж още »

За българския кашкавал и тайната на производството му

Процеси на квасене, цедене и зреене на българския традиционен кашкавал и пътят му от фабриката до хранителната верига у нас. виж още »

Вкус и цвят на българската бира

В бирата родно производство няма изкуствени съставки и консерванти, обяснява биропроизводителят и експерт по пивото Атанас Атанасов. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта