Регистрация

Последователност на продуктите при добавяне в тигана

05 Oct 2020   /   nina123   /   Видяна: 1304
Последователност на продуктите при добавяне в тигана

Правилно добавяне на продуктите по време на готвене на котлон.

 

Развихреното въображение в кухнята е предпоставка за създаване на вкусна и модерна храна... или предвестник на провал. Докато някои кулинарни се чувстват уверени в способностите си да готвят по усет, други обичат да спазват рецептата, за да си гарантират сигурност. Ала не всяка рецепта може да даде сигурни резултати. Затова е добре с влизането в кухнята творецът да носи със себе си елементарен запас от познания, които да гарантират, че рецептата не би заблудила, а импровизацията ще е успешна. Ето няколко основни трика за готвене на котлон. Независимо дали запръжка или сос, основно, яхния, супа – има последователност, която задължително трябва да се спазва. Ето кой продукт след кой трябва да влязат в тенджерата или тигана и на каква температура се готвят.

 

1. Започва се с мазнината, лука и ароматните подправки. Ако готвите в масло, първо сгорещете равно на него количество олио или друг вид растителна мазнина за готвене. Маслото загаря при ниска температура, а другата мазнина ще повиши точката му на горене. След това се добавят ароматни подправки на зърна или пресни силни аромати. Най-често това са чесън, джинджифил, кимион или ким на зърна. Ако такива липсват в рецептата, се запържва лукът. На умерен огън до позлатяване. Има ли моркови – добавят се на половината време от готвенето на лука. След това се слагат гъбите, ако има такива. Готвят се до извиране на водата им.

 

2. Следва запечатване на месото. Ако готвите с мръвки, първо трябва да ги запечатате. За целта извадете лука и останалите продукти, готвени досега и сгорещете силно съда, като оставите в него малко мазнина. Добавете месото и запечатайте на силна температура за няколко минути. След това намалете огъня. Вече можете да върнете лука и/или подправките в ястието.

 

3. Време е за останалите зеленчуци. Това не важи за онези, които изискват малко време за термична обработка – тиквички, патладжан, спанак и други листни зеленчуци. Тук става въпрос за картофи, чушки, целина, ориз. Готвят се съвсем бегло на умерена степен, при нужда се добавя още малко мазнина. Тук е и овкусяването със сухи подправки. След разбъркване идва моментът за оводняване.

 

4. Добавяне на бульон, вода или сос. Дали доматен сос, готварска сметана, бульон или вода за супата – сега е времето. Налейте го преди да започне да загаря ястието. Ако слагате домати, добавете захар за регулиране на киселинността. Дафинов лист и бахар се добавят след течността. После оставете продуктите да къкрят до сготвяне. Ето кои части от рецептата можете да добавите на следващ етап.

 

5. Добавки с бързо разваряване. Това са фидето на супата, листните зеленчуци и тиквичките. Трябват им 5 минути. Същото важи за сушените варианти на гъби и скариди. Ако прекарат дълго време на топло, ще загубят силата на вкуса си или ще се разпаднат прекален много.

 

6. Останаха пресните подправки. Малко преди махане от котлона идват последните щрихи – магданоз, копър, босилек, риган. В прясно състояние те се добавят или на изключен огън, или в минутите преди махането от печката. След това можете да поставите капак, за да пуснат аромата си.

 

7. Каймата в запръжката. Добавката на мляно месо или на месо се извършва без запечатване, затова то влиза в ястието директно на умерен огън след лука и морковите. Готви се до разпадане на трохи като каймата се разрохква с подходяща бъркалка, която да не надере дъното на тигана или тенджерата. След побеляването ѝ се овкусява със сухи подправки и се добавя сос.


ПОДОБНИ СТАТИИ

Две задължителни действия при пържене

Как се поставя храна в тиган при пържене и как правилно се загрява мазнина?   виж още »

Кулинарни трикове при пърженето на яйца

10 начина да изпържите яйца, без да се налага да викате линейка. виж още »

Полезни трикове при пържене

Пържете винаги сухи продукти в сух тиган и голямо количество добре загрята мазнина. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта