Регистрация

Две задължителни действия при пържене

24 Jul 2019   /   nina123   /   Видяна: 2014
Две задължителни действия при пържене

Как се поставя храна в тиган при пържене и как правилно се загрява мазнина?

 

Пържените храни са доста по-тежки, вредни и калорини пред варианта същите продукти да се сварят или изпекат. Но пък пържените ястия са далеч по-вкусни и лесни за направа и въпреки нуждата от добра абсорбация и почистване на мазните пръски след готвенето, техният вкус ни приласкава да съгрешим, избирайки тигана вместо тенджерата. А в сезона на бирите, си трябват мезета, които са по-апетитни, ако се сготвят в мазнина на висок градус.

 

Не всеки знае как да пържи правилно. Вече споделихме основни правила по време на пържене (можете да видите тук), както и трикове за направата на идеалните пържени яйца (вижте тук). А сега е време да ви даден още два много ценни съвета, с които да улесните готвенето и да имате идеален краен резултат с по-малко работа по почистването и без да опръскате себе си.

 

1. Добре загрята мазнина. Груба грешка е да се пусне продукт за пържене в слабо сгорещена мазнина. Дори и да готвите в малко количество олио, добре е да го видите как „танцува“ по подобие на водата във вир, когато сте хвърлили камък. Веднага след като поставите храната в добре сгорещената мазнина можете да намалите огъня и дори да изключите котлона, но преди това използвайте пълната сила на печката си.

 

Защо се пържи в сгорещена мазнина? Има две причини. Ако олиото не е добре загрято, то се пропива в продукта и го прави твърде мазен. Процесът на запечатване на храната също изисква висок градус. Когато продуктът се запечата, вкуса му остава в него, сочността и витамините във вътрешността се запазват. Но затова трябва да е мнооого топло.

 

2. Винаги поставяйте храната в тигана от близката на вас страна. Едва ли има готвещ човек, който да не се е парил с олио. Доста е неприятно когато сгорещените пръски попаднат на кожата или изцапат безвъзвратно дрехите или готварската престилка. Затова при поставянето на просукт в сгорещената мазнина или неговото обръщане първо се слага в най-близката до готвещия страна на тигана. След това се пуска остатъка от продукта. Така, ако има изпръскване, то отива към печката, а не върху готвача.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да се спасим от канцерогенното въздействие на мазнината при пържене

Повторното ползване на мазнина за готвене повишава риска от образуване на злокачествени тумори, а съдовете с незалепващо покритие позволяват да използ виж още »

Последователност на продуктите при добавяне в тигана

Правилно добавяне на продуктите по време на готвене на котлон.   виж още »

Домашна галета – тайната на изтънчените панирани храни

Как се прави домашна галета и защо си заслужава да панираме в хлебни трохи?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта