Регистрация

Полезно ли е краве мляко за човека?

21 Sep 2017   /   nina123   /   Видяна: 2939
Полезно ли е краве мляко за човека?

Млечните продукти зареждат тялото с купища полезни вещества и детоксикират организма, но силно натоварват храносмилателната система.

Модерни немски хранителни теории и германски експерти по хранене и диететика обявиха консумацията на мляко и млечени продукти за вредна, доказвайки, че организмът издърпва повече калций от костите при разграждането на млечни храни, отколкото зарежда от ястията на млечна основа. (Повече по темата прочетете в „Правилно хранене за борба с хроничните болести“). Затова досегашните препоръки при остеопороза, ставни и костни проблеми да се пие прясно мляко и да се хапва редовно сирене, бяха отречени и заклеймени.

Проучвания в световен мащаб пък потвърдиха, че повече от 2/3 от хората в зряла възраст имат или са имали в някакъв период от живота си лактонепоносимост или алергия към млякото. Оказва се обаче, че над половината от алергичните дори и не подозират, че са алергични. Най-честите симптоми са внезапна болка в корема, поява на газове или еднократно разстройство между 15 минути и час след консумирането на прясно мляко или млечни продукти, особено в комбинация с други храни. Затова често пъти сутрешното кафе с мляко или комбинацията между зеленчуци и сирене завършва със спринт към тоалетната. Но кой да знае, че тялото му е натровено в този момент?

Млякото е полезна храна. Неслучайно Природата е решила именно то да е първата и най-важна храна при най-висшите същества в животинското царство – бозайниците. Доказано е, че колкото по-дълго човек или животно се кърми, толкова по-правилно се развива и засилва имунитета си. Опонентът на модерната безлактозна диета – влогърът Габриел Генов събира някои от най-полезните и важни качества на млечните храни за човека. В едноименния си канал той публикува видео, което неоспоримо сочи, че храненето с мляко и млечни продукти има редица важни и незаменими въздействия над организма и имунната система.

Млякото съдържа практически всички вещества, необходими за нормалното функциониране на тялото, заявява Генов и го доказва. В неговия състав влизат пълноценни белтъчини, липиди, въглехидрати, витамини и множество полезни соли, от които организмът силно се нуждае. Млякото е мощен източник на калций и витамин D, необходими за изграждането и здравината на скелета. Фосфорът и витамин А в него пък стимулират работата на ума и зрителните способности. Магнезият, калият, натрият и витамините от групата В, влизащи в млечния състав, са изключително нужни за поддръжка на правилната функция на сърдечно-съдовата и нервната система. Витамините С и Е се грижат за хормоналния баланс в тялото и поддържат общото здраве и висок имунитет.

Млякото има детоксикираща функция. Неговото изконно предназначение е да осигурява растежа и развитието на новородения организъм, неспособен да приема каквото и да е друго. Но – не само. Млякото има способността да обезврежда произведените в процеса на обмяна на веществата или попаднали отвън токсични вещества в тялото. Затова и много прочистващи диети се оповават на киселото мляко. То е по-поносимо за стомаха на порасналия човек от пресния му вариант и сиренето и същевременно прочиства из основи организма, давайки му шанс за нов живот.

Млякото е отлично средство за разкрасяване. Хората, които приемат редовно млечни продукти, се радват на изящна кожа, стройна фигура и здрави бели зъби. Нервната система е устойчива, човек се ядосва по-малко и спи по-качествено благодарение на ензима триптофан. Това е хормон, чието повишено ниво благоприятства отделянето на хормоните серотонин и мелатонин. А те пряко отговарят за усещането за спокойствие, щастие и възможността за лесно заспиване и дълбок отпочиващ сън.

Млякото и диетите. Тук има много гледни точки. Като цяло е прието, че прясното мляко и бялото сирене трябва да влизат в ежедневния хранителен режим на деца и юноши и да се избягват от възрастни хора. За порасналия човек по-пълноценни по състав са киселото мляко и изварата, а и се приемат по-добре от тялото, което поради възрастта, е склонно да развие лактонепоносимост. Маслото, кашкавала и жълтите сирена не се препоръчват при диети за отслабване и на хора с висок холестертол, сърдечно-съдови проблеми и наднормено тегло, тъй като съдържат много мазнини. Доказано е, че хората, който са на млечни диети за отслабване, не се набръчкват и кожата им не увисва при свалените килограми, благодарение на съдържащите се мед и калций в млякото.

Калории в млечните продукти. Прясното краве мляко от 3,6% съдържа около 57 калории в 100 грама. В 100 г масло има около 670 калории. В 100 мл кисело мляко от 3,2% има 58 калории. 100 г бяло краве сирене зареждат организма с 260 калории. От 100 г обикновен кашкавал Витоша получавате около 350 калории. Със 100 грама извара пък поглъщате между 100 и 180 калории в зависимост от това дали изварата е обезмаслена или не. Така по-лесно ще можете да пресметнете какво изяждате и с колко време тичане или потене в залата трябва да се компенсира.

Вижте две идеални закуски с кисело мляко:

Девет зърна с мед и кисело мляко

Кисело мляко с плодове и мюсли

ПОДОБНИ СТАТИИ

От кои любими закуски трябва да махнем млякото?

Не комбинирайте овесените ядки, елдата и плодовете с мляко!   виж още »

Възрастен организъм и млечни продукти? Понякога трябва.

Трябва ли да се консумират млечни продукти, за какво е полезно млякото и кой не бива да си позволява млечни храни?   виж още »

Правилно хранене за борба с хроничните болести, представено от именит немски лекар

Германски хранителен специалист обяснява какви са грешките при храненето, виновни за високото кръвно налягане, остеопорозните състояния и ревматизма. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта