Регистрация

Правилно хранене за борба с хроничните болести, представено от именит немски лекар

04 Aug 2017   /   nina123   /   Видяна: 2817
Правилно хранене за борба с хроничните болести, представено от именит немски лекар

Германски хранителен специалист обяснява какви са грешките при храненето, виновни за високото кръвно налягане, остеопорозните състояния и ревматизма.

Може ли правилното хранене да ни направи по-здрави? Да – смята д-р Андреас Михалсен – германски лекар, един от водещите лица, които изследват взаимовръзките между храненето и болестите. В обширно интервю пред Дойче Веле немският специалист, който днес е един от безспорно най-добрите теоретици на хранене за здраве, обяснява как онова, което доброволно и по наше желание слагаме в устата си, е първопричината за болестите, които имаме. Иначе казано – човек сам е виновен за лошото здравословно състояние, в което се намира.

Ние хората днес почти сме победили застрашаващите живота болести. Днес обаче има повече хронично болни хора от когато и да било. А най-важният терапевтичен принцип при хронично болните е храненето. ПЪРВО ХРАНЕНЕТО И СЛЕД ТОВА ЛЕКАРСТВАТА", подчертава д-р Михалсен, а след това обяснява и какъв тип хранене трябва да има човек, ако изска да е здрав или вече е успял да си причини нещастието да попадне в една от рисковите групи на хронично болните.

Хранене и кръвно налягане. Основните причини за високото кръвно налягане на днешния човек са затлъстяването, липсата на движение и стреса, твърди специалистът. Лекарствата могат да предизвикат странични явления, а правилното хранене – не. Човек трябва да набляга на растителните храни или вегетарианството и да избягва факторите, предизвикващи високо кръвно като месо, колбаси и наситени мазнини. Освен това има различни видове зеленчуци, ядки и плодове, които понижават кръвното.

Ето някои храни, които понижават кръвното. Една до две чаши прясно изстискан сок от червено цвекло е добра терапия. Д-р Михалсен препоръчва също авокадо, бадеми, орехи, рукола, спанак. Една до две чаши зелен чай или чай от хибискус също допринасят за нормалното кръвно налягане. Растенията са своеобразни миниаптеки. Във всички растения има оцветители. Зеленчуците са зелени, червени или жълти. Понякога са горчиви, друг път сладникави или лютиви. И това са все субстанции, които имат и фармакологичен ефект.

Хранене и ревматизъм. "Още от 90-те години знаем, че в храните има вещества, които действат възпалително и други, които облекчават възпаленията. По този начин обаче ревматизмът не може да бъде излекуван. При това заболяване, за съжаление, лекарствата са неизменна част от терапията. Но и храненето може да спомогне донякъде – чрез него човек може да пие по-малко болкоуспокоителни или кортизон.", обяснява специалистът пред немската медия.

Кои храни облекчават болките при ревматизъм? Противовъзпалително действат здравословните мазнини като например Омега-3-мастните киселини. Те се съдържат в лененото масло, лененото семе или орехите. Лекарите възлагат големи надежди и на куркумата. 2-3 чаени лъжички куркума на ден оказват антиревматично действие.

Калций и млечни продукти при остеопороза. "Преди време се смяташе, че млякото помага при остеопороза, защото съдържа много калции. При него ситуацията е сложна, защото то съдържа и голямо количество животински белтъци. Те са киселина за тялото, както месото и рибата. Но когато употребяваме богати на киселини храни, тялото трябва да възстанови равновесието чрез своите запази. А най-големия резервоар за тях са костите. Тогава организмът започва да изтегля калция и минералите от костите, за да блокира киселините. Доказано е, че ако пиеш мляко, тялото изтегля повече калций от костите, отколкото получава от млякото", категоричен е немският експерт, който обявява млечната диета при остеопороза за абсолютна грешка в медицината. Затова е по-добре калцият да се набавя от растителни източници.

От кои храни трябва да се откаже човек, за да бъде здрав? Д-р Андреас Михалсен дава няколко продукта, за които е добре да забравим, ако целим да използваме потенциала на организма си и да се радваме на стабилно здраве. На първо място експертът дава за пример колата. Фосфорните киселини в газираните напитки са бич за тялото и нямаме нужда от тях, защото не носят никакви позитиви. Добре е храненето да е растително базирано и месото и млечните продукти да се заменят възможно най-много с плодове и зеленчуци. Още по-хубаво ще е, ако ги хапваме в пресен вариант.

В заключителната част на интервюто Д-р Михалсен припомня, че всичко зависи от индивида. Храненето е свързано с навиците и усещанията. Храненето не може да бъде предписвано с рецепта, а човек трябва сам да избира своето здравословно меню. Успехът зависи от собствената ефективност. А най-добре е още докато е млад и здрав индивида да преосмисли своите хранителни навици.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Основни видове вегетарианци

Видове вегетарианство – каква е разликата между вегетарианци и вегани и какво представлява пескетарианството, овотарианството и лактовегетарианс виж още »

Полезно ли е краве мляко за човека?

Млечните продукти зареждат тялото с купища полезни вещества и детоксикират организма, но силно натоварват храносмилателната система. виж още »

Безценни хранителни съвети от лекаря на английската кралица

Човек трябва да се лиши от пикантни храни, гъби и ядки за сметка на кисело мляко и постни супи, съветва един от най-добрите индийски лечители в света. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта