Регистрация

Подправката куркума носи вкус, цвят и здраве

08 Feb 2017   /   nina123   /   Видяна: 4737
Подправката куркума носи вкус, цвят и здраве

Куркумата създава особения вкус на индийските храни, прави апетитен цвета на сладкишите и лекува възпаления в тялото.

как цъфти куркуматаТрадициите на азиатската кухня наложиха в последните години на пазара у нас една нова подправка, която се оказва, че бабите ни са познавали като билка. Това е куркумата или едно от малкото растения, съдържащо веществото куркумин. Мнозина ще се изненадат, че са виждали растението под формата на саксиено цвете в офиса или домашната градина на приятели. Разбира се, когато говорим за лечебни и вкусови качества на куркумата, ние търсим нейните корени в определена степен на зрялост и най-често – стрити на прах. Затова само малцина просветени могат да направят взаимовръзката между цветето и добавката към солени ястия.

Куркумата като подправка е типична за Азия, а най-често се използва в индийската кухня. Тя придава специфичен ненатрапчив аромат на храните и ги оцветява в жълто, подобно на шафрана. Затова и е наречена ШАФРАН НА БЕДНИТЕ. Преди да започне да радва небцето на ценителите, куркумата е използвана и за боя за дрехи или рисунки по тялото вместо кана. Ако се покапете със сос с куркума, пригответе се за голямо пране.

Ядливата и лековита част на куркумата са нейните корени. По вид те наподобяват познатия джинджифил, като са леко по-светли. Според билкарите „реколтата“ се събира щом листата на растението започнат да пожълтяват в краищата си. Тогава е нито много влажна, нито прекалено суха.

Куркумата е част от традиционната смес позната под името Индийско къри, както и в емблематичния микс от подправки Гарам масала. Въпреки че се използва предимно за солени ястия и най-вече сосове и ориз, можете да я срещнете като оцветител в колбаси и десерти, защото е евтина, леснодостъпна и придава апетитна визия на храната. Особено популярна е в карамелените и кафе сладоледите и кремовете, защото съчетана с млечна основа допринася за загар, наподобяващ кипяна захар.

индийско къри микс

В медицината куркумата е природно лекарство срещу възпаления. Тя се предлага в прахообразен вариант като хранителна добавка, както и на капсули. От куркума се прави т.нар. ЗЛАТНО МЛЯКО или ЗЛАТНА СМЕС. Това е силно противовъзпалително лекарство, което българските билкари използват и за борба с тумори. Лекарството се прави като 100 г мед се разбърка с 1 с.л. куркума, 1 ч.л. лимонов кора, ¼ ч.л. смлян черен пипер и 2 с.л. ябълков оцет. Така направената смес се съхранява в стъклен буркан в хладилник. Сутрин се гребва с порцеланова лъжица от нея така, че лъжицата да е препълнена. Лапва се на един път и се държи в устата като бонбон докато илачът се разтопи и бъде погълнат на малки дози по естествен начин.

Народната медицина предлага и крем от куркума със сол при кожни проблеми. Достатъчно е само да кипнете минимално количество вода за пет минути и след това да добавите в нея 4 ч.л. куркума и ¼ ч.л. бяла йодирана сол. После разбърквате докато сместа се хомогенизира. След охлаждане се намазва върху кожата, покрива се с марля и се изчаква марлята да падне сама. Предупреждаваме – пазете дрехите си от боядисване.

Маска за лице с куркума против акне или гнойни пъпки можете да си направите като смесите 2 ч.л. куркума с 1 с.л. мед и 1 с.л. мляко. С така направения крем се третира не само лицето, но шия, рамене и други проблемни области. Единственото сложно в този метод е, че след намазването трябва да останете неподвижни за 20 минути докато маската засъхне хубаво. После се отмива с хладка или студена вода. Добре е да се повтаря през ден в продължение на две седмици.

Куркумата може да се добавя към чайове и запарки като профилактично лечебно средство срещу ракови заболявания или възпаления. Друга профилактика е да хапвате всеки ден по ¼ ч.л. куркума с 1/2 ч.л. мед. ВНИМАНИЕ – БИЛКАТА ПРЕДИЗВИКВА МАТОЧНИ КОНТРАКЦИИ, затова не се препоръчва по време на бременност. В малки дози е безвредна, но освен количеството, трябва да се има предвид и честотата й на приемане.

Куркумата се препорочва на кърмачки с деца по-големи от 3 месеца. Като добавка към майчиното мляко, попаднала чрез храненето на майката в него, жълтеникавият прах предпазва от детска левкимия.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Боцнете карамфилчета на правилното място и ще стане магия

Лук с карамфил за овкусяване на супи, бульони и яхнии. Карамфил в цитрусова кора за ароматерапия и карамфил с прясна билка вместо четка и паста за зъб виж още »

Тайните на българската шарена сол

Как се прави домашна шарена сол? Какво показва проверка на шарената сол в хранителната верига?   виж още »

Хмели-сунели – грузинският национален микс от подправки

Грузинската смес хмели-сунели е идеална за подправяне и на български народния ястия.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта