Регистрация

Тайните на българската шарена сол

07 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 2170
Тайните на българската шарена сол

Как се прави домашна шарена сол? Какво показва проверка на шарената сол в хранителната верига?

 

Националната кухня на много страни се слави с автентични миксове от подправки и билки, придаващи традиционния вкус на ястията. Така в дълбоките тайни на екзотичните манджи стоят смески като индийското Къри и Гарам масала, японският микс Пет подправки, сирийският Бахарат, етиопското Бербере, италианският микс Прованс, грузинският Хмели-сунели и много други. Стане ли въпрос за българска кухня, традиционната шарена сол е представител на народния аромат в ястията. Често в заведения с национална храна се сервира в купичка, защото с нея се подправят постни и месни ястия. А поднесена за поръска на прясно изпечен хляб с масло, е добавката за неустоим народен сандвич, с който са отраснали поколения българи. Шарената сол оставя незабравима следа във вкусовите рецептори на чужденците. Какво съдържа и как можете да си я направите? В нея има все широкодостъпни и евтини продукти на нашия пазар.

Рецепта за домашна шарена сол. Традиционната шарена сол, присъствала на трапезата стотици години, се прави от 30% бяла сол, 30% сладък червен пипер, 20% сминдух, 15% печена царевица и 5% печено тиквено семе. Изсушените червени чушки се пекват на сух тиган и се смилат фино до прах. Следва на същия тиган да се запекат семената сминдух до освобождаване на аромата, а след това и семената царевица – вече на по-слаб огън за по-дълго време. На финала се запичат и малко тиквени семки. Сминдухът и царевицата се счукват на много фино в хаванче. Сминдухът е допустимо да се замени с фино ронена чубрица. След като всичко се смеси заедно, се получава традиционна шарена сол.

Добавки в шарената сол. Въпреки съществуването на точна рецепта, кулинарният гений е тласкал мнозина да създадат свои микс, който напълно да съвпада с търсения вкус. Така в някои смеси се добавят едновременно сминдух и чубрица, а в други пък се заменят от мащерка или самардала. Феновете на пикантната храна смело добавят запечени счукани семки от люти чушки или лют пипер. Съществуват варианти с добавка на гранули чесън, сушени риган, мащерка,  дори босилек, който е типичен за италианската кухня. Гръцки акцент вкарва малко анасон, но пък коренно променя вкуса. Много силна по аромат смес, подходяща за картофи, е шарената сол с добавка от розмарин. Тази с кимион на прах пък е идеална за меса.

Пакетирана шарена сол. Мнозина предпочитат да си приготвят шарена сол у дома, защото в хранителната верига добавят твърде много бяла сол и антислепващи агенти под формата на химически вещества. Тиквените семена липсват, защото са твърде скъп продукт. Все пак на родния пазар може да се намери и по-качествена шарена сол, а автентичните буркани със смески, напълнени така, че да образуват красиви фигури, са добър подарък за чужденците. Обикновено те се правят в малки населени места с чиста продукция, където с бялата сол не се прекалява, защото не е продукт, който расте в градината. За съжаление от подобните бурканчета със смес от смлени билки едва ли може да се намери две опаковки с точно един и същи вкус.

Купихме три пакета шарена сол от магазина от три различни марки. kulinarno.bg реши да си направи този експеримент, за да опита какво има в пакета и как то отговаря на традиционната рецепта за шарена сол. Няма да споменаваме марките на продукта, за да не получим обвинения за антиреклама. Забравяме и за тиквените семена като част от състава, защото те просто отсъстват. Но под едно от най-продаваните имена на подправки в страната откриваме цели 50% бяла сол и силициев диоксид за антислепващ агент, който да предпази продукта от овлажняване и образуване на бучки. В другите два пакета процентите бяла сол са съответно 52% и 35%, а в едната от тях е добавено картофено нишесте, което да служи като подобрител на текстурата. Важно е да се знае, че картофеното нишесте причинява газове и подуване на стомаха, ако не премине термична обработка. Ето защо не е особено добро решение за подправка, която обикновено се поръсва след края на готвенето.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Гомасио – японска подправка от сусам и сол

Азиатска подправка от печен сусам с морска сол радва небцето и се грижи за здравето.   виж още »

Подправката куркума носи вкус, цвят и здраве

Куркумата създава особения вкус на индийските храни, прави апетитен цвета на сладкишите и лекува възпаления в тялото. виж още »

Аюрведа лечение чрез подправки

Куркумата намаля нивото на кръвната захар, а дивият копър регулира дейността на стомаха. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта