Регистрация

Подгответе кожата за горещото слънце с храна

26 Apr 2017   /   nina123   /   Видяна: 2477
Подгответе кожата за горещото слънце с храна

Ястия с пресни моркови, полезни мазнини и кисело мляко помагат на кожата да понесе жарките слънчеви лъчи.

Времето окончателно започна да се затопля, а дните стават все по-дълги и жежки. Мнозина вече извадиха летните дрешки, а някои дори се сдобиха и с нов бански костюм за предстоящия сезон. Кожата на лицето и тялото по-трудно преминава в летен режим и често пъти внезапното излагане на силно слънце след свалянето на дългия ръкав я стресира. А на този стрес външната обвивка на човешкото тяло може да отговори с екземи, пъпки, петна, образуване на лунички, сърбеж и дискомфорт. Прекаляването пък води до неприятни изгарания.

Затова специалисти съветват да подхраним кожата отвътре, като й дадем нужни вещества, с които да се въоръжи при срещата с горещите слънчеви лъчи. Разбира се храненето не отменя необходимостта от плажно мляко или слънцезащитен крем, но помага да запазим здравината, еластичността и влагата на кожата след излагане на припек.

1. Каротинът в морковите е живителна сила за кожата. Добре е да включите един морков някъде между храненията си през деня. Хапнете го на гладно или си направете сок или салата от него. Каротинът, който съдържа кореноплодния зеленчук подпомага образуването на равномерен и красив тен. Множеството витамини подхранват кожата и благодарение на тях тя не се изтощава и не вехне от излагането на слънце.

Кореноплодна салата

Салата с моркови и зеле

2. Полезните мазнини увеличават еластичността на кожата и заздравяват връзките между дермалните клетки. Тези така нужни на тялото вещества се намират в голямо количество в ядките, мазната морска риба и студено пресованите мазнини. Затова си хапнете една скумрия, шепа сурови ядки или подправете салатата си със зехтин Extra Virgin, сусамов тахан, сусамово олио, олио от гроздови семки, орехова мазнина. Ще видите как мазнинния баланс в кожата постига страхотно равновесие дори и да я изпечете на слънце, а след това да оставите вятъра да обдуха добре оголените части на тялото.

3. Киселото мляко също е благодат за кожата. Него можете да използвате както вътрешно (чрез хапване), така и външно – чрез намазване. Втория вариант се препоръчва особено ако вече сте прекали с излагането на слънце и се появи познатия дискомфорт от изгаряне.

Закуска с кисело мляко, мед и семена

И след трите основни препоръки отново ще напомним, че ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО ЗА КОЖАТА Е ДА СЕ РАДВА НА ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ВОДА. Качествената хидратация поддържа клетките в добро здраве, изчиства токсините и допринася за свежия външен вид. Затова не забравяйте да вземето бутилка с вода в чаната всеки път щом излезете от вкъщи. Знайте, че слънчевото изгаряне в своята същност е прекомерно изсушаване на дермалните клетки.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Едноседмична диета за изглаждане на кожата

Плодове, зеленчуци, риба, чисто месо и киноа почистват кожата само за седмица.   виж още »

Как се махат бенки от слънчево изгаряне

Народни методи за премахване на бенки и тъмни петна след печене на слънце. виж още »

Бабешките методи при изгаряне по време на готвене

Ако се изгорите в кухнята, потърсете си безсолна мазнина, хладка вода и сурови картофи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта