Регистрация

Бабешките методи при изгаряне по време на готвене

03 Jul 2014   /   nina123   /   Видяна: 7151
Бабешките методи при изгаряне по време на готвене

Ако се изгорите в кухнята, потърсете си безсолна мазнина, хладка вода и сурови картофи.

Готвенето като всяко друго занимание крие рискове за здравината и цялостта на тялото – забавно е, когато започнат да ви изнасят тази лекция на кулинарни курсове или още по-трагично – в профилирана гимназия. Но ще чуете също, че травмите по време на готвене биват два типа – порезни и изгаряния, като изгарянията се делят на няколко подгрупи, върху които обаче няма да се фокусираме днес. За разлика от скучния лекционен материал, който колкото верен е и толкова скучен, ние ще се спрем на практическата част, а именно – КАКВО СЕ ПРАВИ ПРИ ИЗГАРЯНИЯ ПО ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ.

Да – най-правилното решение е да изоставите кухнята и веднага да се втурнете към аптеката за някои вълшебен мехлем, но има случаи, когато не разполагаме с отворена аптека наблизо (когато готвим на вилата в планината или пък в малките часове на утрото), а нуждата да се действа моментално не се съобразява с пречките пред нас. Затова ще ви споделим малко бабешки акъл по тази тема, като съветите са доказали с времето, че действат безупречно в екстремални ситуации.

Веднага щом се изгорите, независимо дали сте допрели плътта си до нагорещен съд или котлон или пък върху вас е скочила нажежена мазнина от тигана, сложете изгореното под течаща вода с приблизителна телесна температура. Грешно е твърдението, че изгореното трябва да се третира със студена вода. Не, не и не! Освен, че е отдавна отречено от народната медицина, наскоро швейцарски изследователи от Берн, занимаващи се с тънкия въпрос публикуваха доклад, в който препоръчват водата за третиране на повърхностни изгаряния да бъде с телесна температура, защото студената облекчава болката само временно, а стресира силно увреденото място. Добре е също да подържите изгореното под течаща вода за 5 минути, да си починете няколко минути и щом усетите отново досадното парене, пак да се възползвате от лечебните сили на водата.

На второ място – намажете изгореното с мазнина. След като сте преминали през етапа на „водната баня“ е време да третирате с мазнина. Отново няма значение вида изгаряне. Добре е ако разполагате с висококачествен зехтин. Все пак помнете, че и олио ще свърши работа. Намажете с тампон или памук и не забравяйте да повтаряте действието в следващите няколко часа. При изгаряне плътта губи мазнината си, съсухря се поради бързото изпарение на влага, причинено от топлината и именно затова кожата се сбръчква и се появява усещането за изопнатост. Мазолите, които се образуват в последствие са естествените запаси от течност, които тялото изпраща на пострадалото място, за да може то да се възстанови. Затова – дайте му и вие още влага, а също така не пукайте мазолите – те си имат своя заздравителна функция.

С мазнината можете да сглупите в два аспекта. Не я слагайте прекалено топла. Нека е със стайна температура или по-ниска. В противен случай ще задълбочите проблема, вместо да го облекчите. Друга фатална глупост, която ще ви отговори с много  болка е да намазните изгореното с подсолено олио или зехтин. Тогава освен болезнените спазми на кожата рискувате да си докарате и доста упорит белег. Солта в този момент също е враг на пострадалата ви плът.

Свинска мас и суров картоф при изгаряния. Това са още два ефективни метода за лекуване на изгорено, които са добре известни на нашите баби. Маста трябва да е безсолна – просто се маже на пострадалото място и се оставя да подейства. Старайте се едно денонощие изгореното да бъде почти постоянно намазнено. Ако нямате мас под ръка, посегнете към суровите картофи. Обелете един, измийте го и рендосайте част от него. Покрийте кожата със стърготините. Останалата част от картофа приберете в хладилник и си стържете студени част от него през няколко часа, за да налагате болезнената готварска травма. Ще се изумите от ефекта.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как се махат бенки от слънчево изгаряне

Народни методи за премахване на бенки и тъмни петна след печене на слънце. виж още »

Подгответе кожата за горещото слънце с храна

Ястия с пресни моркови, полезни мазнини и кисело мляко помагат на кожата да понесе жарките слънчеви лъчи. виж още »

Да почистим микровълновата фурна без препарати и химикали

Цитрусови плодове, ванилия и оцет ще премахнат зацапванията от храна в микровълновата и ще я накарат за заухае на свежест. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта